Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Zomrel americký skladateľ Robert Sherman

Na archívnej snímke z 5. apríla 1965 herečka Debbie Reynoldsová pózuje s bratmi Shermanovcami - Richardom M. Shermanom (vpravo) a Robertom Shermanom po získaní Oscarov za najlepšiu filmovú hudbu k muzikálu Mary Poppins v Santa Monica. Foto: TASR/AP

Robert B. Sherman získal so svojím bratom Richardom dvoch Oscarov za muzikál Mary Poppinsová (1964).

Londýn 6. marca (TASR) - Robert B. Sherman, starší z americkej bratskej dvojice skladateľov, ovenčenej okrem iného aj dvoma Oscarmi za najlepšiu filmovú hudbu a filmový song, zomrel v pondelok v Londýne vo veku 86 rokov. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na umelcovu agentku.

Newyorský rodák získal spoločne s bratom Richardom v roku 1964 obe ceny Americkej filmovej akadémie za hudobnú zložku muzikálu Mary Poppins a za skladbu Chim Chim Cher-ee. Pozitívny ohlas mala aj hudba Shermanovcov k filmovému muzikálu Chitty Chitty Bang Bang (1968) režiséra Kena Hughesa.

Dvojica mala však na konte aj celý rad ďalších úspechov, okrem iného 23 zlatých a platinových platní, či pozitívne ohlasy na hudbu a texty k známym animovaným filmom ako Kniha džunglí, Medvedík Pú či Snoopy sa vracia, ale aj vydareným divadelným muzikálom, ktoré uspeli aj na Broadwayi. Skladba bratov Shermanovcov It's a Small World (After All) z obdobia kubánskej krízy patrí medzi najhranejšie skladby všetkých čias.

Bratia majú svoju hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy (Walk of Fame). V roku 2005 ich uviedli do skladateľskej siene slávy, o tri roky neskôr si z rúk prezidenta USA Georgea W. Busha prevzali National Medal of Arts, najvýznamnejšie štátne ocenenie pre umelcov a mecenášov umenia, ktoré udeľuje Kongres USA.