Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Zomrel Herbert Lom, rodák z Prahy, slávny z filmu o Ružovom panterovi

Herbert Lom na archívnej snímke z roku 1955. Foto: TASR/AP

Herbert Lom, vlastným menom Herbert Karel Angelo Kuchačevič zo Schluderpacheru, nakrútil viac ako stovku filmov.

Londýn 27. septembra (TASR) - Renomovaný britský herec Herbert Lom zomrel dnes ráno, zrejme doma v Londýne v spánku, vo veku 95 rokov.

Rodáka z Prahy šľachtického pôvodu, ktorý v 30. rokoch minulého storočia emigroval z bývalého Československa na Britské ostrovy, preslávila postava komisára Charlesa Dreyfusa v sérii filmov o Ružovom panterovi s nezabudnuteľným Peterom Sellersom ako inšpektorom Clouseauom.

Herbert Lom, vlastným menom Herbert Karel Angelo Kuchačevič zo Schluderpacheru, nakrútil viac ako stovku filmov. Účinkoval napríklad aj v snímkach ako Päť lupičov a stará dáma, Vojna a mier, Spartakus, Cid, Fantóm opery, ale aj vo "verneovke" Tajomný ostrov alebo v "mayovke" Poklad na Striebornom jazere.

Po spoločenských zmenách v bývalom Československu pravidelne cestoval do krajiny svojich predkov.

Herbert Lom si vyskúšal aj spisovateľské remeslo, bol autorom románu o spisovateľovi Christopherovi Marloweovi s názvom Enter a Spy: The Double Life of Christopher Marlowe (1971), ako aj historického románu Dr. Guillotin: The Eccentric Exploits of an Early Scientist (1992) z obdobia francúzskej revolúcie.

Herbert Lom oslávil 95. narodeniny iba pred 16 dňami, 11. septembra 2012.