Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Zomrel priekopník free jazzu v Európe - dánsky hudobník John Tchicai

John Tchicai Foto: TASR/AP

Informovala o tom jeho bývalá manželka Margriet Naberová. Podľa dánskej webovej stránky jazzblog.

Paríž/Kodaň 8. októbra (TASR) - Jeden z priekopníkov free jazzu na starom kontinente, dánsky saxofonista John Tchicai zomrel dnes v nemocnici v juhofrancúzskom Perpignane vo veku 76 rokov. Informovala o tom jeho bývalá manželka Margriet Naberová.

Podľa dánskej webovej stránky jazzblog.dk zomrel umelec ešte v nedeľu 7. októbra v spánku.

Jazzman, ktorý odišiel do zámoria v roku 1963, aby tam spoločne s Archiem Shepoom a Donom Cherrym stál pri zrode The New York Contemporary Five a stal sa postupne ako spoluhráč Johna Coltrana, Milforda Gravesa i Carly Bleyovej významnou osobnosťou avantgardného jazzu v Európe, ležal niekoľko mesiacov v kóme. V dôsledku krvácania do mozgu skolaboval 11. júna na letisku v Barcelone.

Rodák z Aarhusu, potomok dánskej matky a otca z Konga, hrával na altsaxofon od 15 rokov. Po tom, čo presídlil do New Yorku, figuroval aj na zásadných prielomových albumoch ako Four for Trane Archieho Sheppa (1964), Ascension Johna Coltranea (1965) alebo N.Y. Eye and Ear Controll (1964) Alberta Aylera.



V 70. rokoch minulého storočia sa Tchicai koncentroval hlavne na pedagogickú činnosť a vystupoval iba príležitostne.

V 80. rokoch potom prešiel k hre na tenorsaxofon a hrával s viacerými zoskupeniami v Európe i v zámorí. V roku 1987 mu vyšla učebnica Advice To Improvisers a od toho istého roku sa podieľal i na projekte Jazz proti apartheidu.

Tchicai, ktorý žil striedavo v Davise v americkej Kalifornii a v Claire v okolí Perpignanu, koncertoval prakticky do posledného roku života.