Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Zomrela americká legendárna herečka a speváčka

Na archívnej snímke americká herečka a speváčka DORIS DAYOVÁ. Foto: TASR/AP

Nadácia Doris Dayovej na ochranu zvierat spresnila, že herečka zomrela v pondelok nadránom vo svojom dome v kalifornskom Carmel Valley, na predmestí San Diega.

Los Angeles 13. mája (TASR) - Vo veku 97 rokov zomrela legendárna americká herečka, speváčka a ochrankyňa práv zvierat Doris Dayová, ktorej filmová kariéra bola na vrchole v 60. rokoch 20. storočia. V pondelok to oznámila nadácia umelkyne, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AP.

Nadácia Doris Dayovej na ochranu zvierat spresnila, že herečka zomrela v pondelok nadránom vo svojom dome v kalifornskom Carmel Valley, na predmestí San Diega. Nadácia v e-mailovom oznámení uviedla, že Dayová skonala obklopená blízkymi priateľmi a "až donedávna, keď dostala vážny zápal pľúc, mala na svoj vek vynikajúce zdravie".

Bola známa ako speváčka s "medovým hlasom" a ako herečka, ktorej filmové drámy, muzikály a komédie s nevinným sexuálnym ladením z nej v 50. aj 60. rokoch urobili top hviezdu a zaradili ju medzi najpopulárnejšie filmové herečky v dejinách kinematografie.

Dayovej spevavý hlas, prirodzená krása blondínky a výnimočne žiarivý úsmev jej priniesli sériu hitov, najprv v hudobnom svete a neskôr v Hollywoode.

Umelkyňa oslávila 97. narodeniny 3. apríla.

Doris Dayová - železná panna Hollywoodu


Doris Dayová sa narodila sa 3. apríla 1924 v Cincinnati v americkom štáte Ohio. Dcéra nemeckého klaviristu, ktorý našiel druhý domov v americkom štáte Ohio, chcela byť tanečníčkou, ale zabránila jej v tom vážna dopravná nehoda. Doris von Kappelhoff, ako sa vtedy volala, však z tejto situácie vyťažila to najlepšie. Chodila na hodiny spevu a čoskoro z nej bola žiadaná speváčka. S prvou úspešnou pesničkou Day after Day sa spája aj jej umelecké meno, pod ktorým ju od roku 1945 poznala celá Amerika.

Veľkým hitom Doris Dayovej v povojnových rokoch bol šláger Sentimental Journey (Sentimentálna cesta), ktorý koncom druhej svetovej vojny úspešne vítal amerických vojakov pri návrate domov. Nemenej úspešné boli skladby Que sera sera a Everybody Loves a Lover, ktoré sa stali evergreenmi.

Známosť s režisérom Michaelom Curtizom jej zabezpečila prvú úlohu vo filme Romance on the High Seas (Romanca na šírom mori, 1948). Svojím šarmom sa zapáčila publiku a dvere do filmového Hollywoodu mala otvorené. Vďaka mnohostrannosti dostávala úlohy nielen v komédiách, ale aj v muzikáloch a v kriminálnych filmoch.

Zažiarila v komédii z Divokého západu Calamity Jane z roku 1953. Režisér Alfred Hitchcock, ktorý miloval blondínky, ju obsadil do svojho filmu The Man Who Knew Too Much (Muž, ktorý vedel priveľa, 1956). O štyri roky neskôr hrala v napínavom thrilleri Midnight Lace (1960) obeť vlastného manžela.

Popularita Doris Dayovej však pramení najmä z úspešných hollywoodskych komédií The Pajama Game (Pyžamová hra, 1957), Pillow Talk (Nočný rozhovor, 1959), Please Don't Eat the Daisies (Prosím, nejedzte sedmokrásky, 1960) a iných. Hoci mala takmer 40 rokov, v komédii That Touch of Mink (Dotyk norkového kožucha, 1962) dokázala humorným spôsobom odolať zvodným pokusom Caryho Granta, za čo si vyslúžila povesť železnej panny Hollywoodu. Prispievala k nej aj tým, že sexuálne scény označovala za "just sick", teda neznesiteľné.

Hovorí sa, že Dayová mala aféru so svojím kolegom a neskorším americkým prezidentom Ronaldom Reaganom. Vydala sa štyrikrát, pričom raz sa stala vdovou a zvyšné tri manželstvá skončili rozvodom. V roku 1968, po smrti tretieho manžela, ktorý bol aj jej agentom, Doris Dayová zistila, že tento premárnil celý jej miliónový majetok.

No nezlomná blondína si stratené pozície dobyla späť úlohami v televíznych projektoch. Jej organizácia na ochranu zvierat Doris Day Animal League bojovala proti pokusom na zvieratách a nekontrolovanému rozmnožovaniu domácich zvierat.

V roku 2004 dostala Doris Dayová Prezidentskú medailu slobody. Od roku 1989 bola tiež držiteľkou Ceny Cecila B. DeMilla za celoživotný prínos pre film, ktorá sa odovzdáva na ceremónii Zlatých glóbusov.