Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Zomrela zakladateľka folklórneho súboru Trenčan Eleonóra Kubalová

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Eleonóra Kubalová sa narodila 27. februára 1921 v Bolešove.

Trenčín 21. augusta (TASR) – V pondelok 20. augusta zomrela zakladateľka a umelecká vedúca folklórneho súboru Trenčan Eleonóra Kubalová. TASR o tom informoval hovorca mesta Trenčín Richard Nemec.

Za 63 rokov vychovala celé generácie tanečníkov, spevákov i muzikantov, viedla ich k poznávaniu folklórnych tradícií a umožnila im získať trvalý vzťah k vzácnym hodnotám národa – k ľudovej piesni, tancu, hudbe, krojom, zvykom. Mnohí z nich sú dnes aj vďaka nej uznávaní odborníci v jednotlivých oblastiach ľudovej kultúry. Práca s mládežou a práca s ľudovým umením sa stala jej poslaním,“ uviedol Nemec.

Eleonóra Kubalová sa narodila 27. februára 1921 v Bolešove. Od septembra 1947 učila na trenčianskom gymnáziu telesnú výchovu a zemepis. Ako stredoškolská profesorka telesnej výchovy mala vždy veľmi blízko ku gymnastike, rytmike a ľudovému tancu.

V roku 1949 založila na trenčianskom gymnáziu folklórny súbor, a od jeho založenia bola jeho umeleckou vedúcou a choreografkou. Folklórny súbor Trenčan pod jej vedením od svojho vzniku dosahoval vynikajúce výsledky a doteraz patrí medzi popredné folklórne súbory na Slovensku, reprezentuje v tom najlepšom svetle svoju školu, mesto, krajinu, národ.

Eleonóra Kubalová vytvorila v súbore viac ako 80 choreografií na základe vlastného podrobného výskumu trenčianskeho regiónu. So súborom absolvovala množstvo predstavení a zájazdov doma i v zahraničí,“ uzavrel Nemec.

Posledná rozlúčka bude v Dome smútku na sídlisku Juh v sobotu 25. augusta 2012 o 11.00 h.