Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

V Afrike objavili diamant s hodnotou 6,2 milióna dolárov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Drahý kameň, ktorý vykopali v západoafrickom štáte Sierra Leone, má 153 karátov.

Freetown 23. februára (TASR) - V západoafrickom štáte Sierra Leone objavili diamant s hodnotou 6,2 milióna dolárov. Drahý kameň, ktorý vykopali v okrese Kono ležiacom na východe krajiny, má 153 karátov, čo je výrazne viac než najväčší vlaňajší nález diamantu so 125-karátmi, informoval dnes denník Japan Times.

Diamant dostal v rámci farebnej škály klasifikáciu D+, čo znamená, že neobsahuje takmer žiadny žltý odtieň spôsobený prímesami dusíka. Štátny úrad pre minerály (NMA) oznámil, že "čo sa týka ceny, nálezu sa môžu vyrovnať alebo ho prekonať iba umelecky vypracované diamanty modrej alebo fialovej farby".

Sierra Leone je v dôsledku 11-ročnej občianskej vojny, ktorá sa skončila v roku 2002, stále jednou z najchudobnejších krajín sveta. Konflikt sa stal neslávne známym pre obávaných povstaleckých lídrov vyzbrojených vďaka ziskom z predaja "krvavých diamantov", ťažených vo vojnovej zóne civilistami za krutých podmienok.

V okrese Kono sa udržala menšia ťažba pre remeselné účely odkedy tam v roku 1930 objavili prítomnosť diamantov. V roku 1972 na tomto mieste vyťažili aj najväčší aluviálny diamant sveta - 968,9-karátovú Hviezdu Sierra Leone, uviedol denník Japan Times.