Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Alternatívu pre lepší život opäť ponúknu bratislavské Dni zdravia

Podľa usporiadateľov dvojdňového podujatia je jeho hlavným cieľom osveta v najširšom slova zmysle.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Cez víkend sa v Bratislave uskutoční 16. ročník ezoterického festivalu Dni zdravia. Podľa usporiadateľov dvojdňového podujatia je jeho hlavným cieľom osveta v najširšom slova zmysle. "Snažíme sa byť mostíkom medzi vedeckou a alternatívnou obcou. Ani jedno, ani druhé nenahrádza, čo sa týka celistvosti liečenia a uzdravovania ľudí, ale naopak sa dopĺňajú. Sú určité fázy, kedy je jedna efektívnejšia, sú fázy, kedy druhá je efektívnejšia," povedal pre TASR Peter Tóth, hlavný organizátor festivalu, ktorý má vytvárať most spolupráce a vzájomnej komunikácie medzi vedcami a predstaviteľmi holistického pohľadu na zdravie a životný štýl.

Aj tento rok budú Dni zdravia patriť prednáškam odborníkov, liečiteľov, zaujímavým medicínskym témam, ale aj psychike, emóciám, meditáciám či liečivým bylinkám na krásu a detoxikáciu. O faktoroch, ktoré môžu zásadne ovplyvniť zdravotný stav, prídu na Slovensko prednášať hostia z Českej republiky i Maďarska. "Terapeutka Sindy Katayama bude mať prednášku na tému energetická psychológia, pán doktor Deák Sándor bude prednášať na tému farmakodietetiká, to znamená, akým spôsobom sa stravovať a stravou predchádzať a riešiť zdravotné problémy," doplnil Tóth, ktorý sa snaží každý rok vyberať na ezoterické stretnutie témy a ľudí, ktorí sa na iných, podobne zameraných podujatiach neobjavujú.

Za najväčšiu hviezdu tohtoročného festivalu označil českého hudobníka Ondřeja Smeykala a jeho koncert Stretnutie s hudbou Aborigíncov. "Je to jednak vynikajúci hráč na domorodom nástroji didgeridoo, ale je aj akýsi historik. Niekoľkokrát bol v Austrálii skúmať niekoľko desaťtisíc rokov staré obrazy a výtvory Aborigíncov v jaskyniach," priblížil ideový otec Dní zdravia a upozornil aj na tému tantra. "Nie je venovaná vyslovene len sexualite ako takej, ale kráse a tomu ako budovať zdravý partnerský vzťah."

Bohatá programová štruktúra festivalu ponúka aj cestopisné filmy z rôznych kútov sveta, výstavu diel Barbory Paulovičovej pod názvom Gunungan a aktivity pre deti. Poteší ich interaktívna výstava vedeckých hračiek a replík poľnohospodárskych, pracovných, cestných a iných strojov. Detským návštevníkom je určené i divadelné predstavenia z dielne Dany Jirkalovej a Petra Slabého a program komika Joža Pročka či atraktívna canisterapia.

Bratislavské Dni zdravia oživia Dom kultúry Ružinov od 14. do 15. apríla.