Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Apple už predal vyše 3 milióny nových iPadov, akcia koncernu posilňuje

ilustračné fotoFoto: TASR/AP

Vývoj predaja symbolizuje rast Apple a segmentu tabletov. Pred dvomi rokmi sa z prvého iPadu v prvý deň predalo asi 300.000 kusov.

New York 20. marca (TASR) - Aj tretí iPad je hitom. V priebehu prvých štyroch dní, odkedy sa dostali na pulty, sa ich predalo vyše tri milióny kusov. A teraz sa čaká na začatie predaja v ďalších štátoch.

Apple začal predávať nový iPad v piatok (16. 3.) v USA a ďalších deviatich krajinách. Koncom mesiaca by sa nový iPad mal začať predávať v ďalších 24 štátoch. Dopyt je podľa očakávania obrovský a z nového tabletu sa už predalo viac než tri milióny kusov, informoval Apple v pondelok (19. 3.) po zatvorení americkej burzy. Akcia Apple tesne predtým zatvorila na rekordnej úrovni 601,10 USD (457,11 eura). V poburzovom obchodovaní ďalej pokračovala v posilňovaní a jej cena prekročila 604 USD.

Koncern v pondelok ohlásil prvú dividendu po 17 rokoch a spätný výkup akcií. Šéf Tim Cook už vtedy hovoril o rekordnom predaji nového iPadu, aj keď nespomenul žiadne čísla.

Vývoj predaja symbolizuje rast Apple a segmentu tabletov. Pred dvomi rokmi sa z prvého iPadu v prvý deň predalo asi 300.000 kusov. Trvalo 80 dní, než odbyt dosiahol 3 milióny kusov. Teraz Apple túto hranicu prekročil za štyri dni.

Lepší štart predaja mal len iPhone 4S vlani v októbri. V priebehu prvého víkendu sa ich predalo viac než štyri milióny kusov. Vtedy však zákazníci Apple museli čakať na nový model približne 15 mesiacov, čomu tiež zodpovedal vysoký dopyt.

Počas posledného kvartálu 2011 Apple predal 15 miliónov tabletov iPad 2, čím stanovil nový rekord. Koncern je jasným lídrom na trhu tabletov.

Tretia generácia iPadov má výrazne lepší displej a podporuje sieť LTE, ktorú však zatiaľ môžu využívať len severoamerickí užívatelia.

Apple v pondelok oznámil, že začne svojim akcionárom opäť vyplácať dividendy, keďže v súčasnosti má k dispozícii hotovosť vo výške takmer 98 miliárd USD. Koncern tiež informoval, že odkúpi späť časť svojich akcií. Apple naposledy vyplatil dividendu v roku 1995.

Dividendy začne firma vyplácať najskôr od júla tohto roka, pričom štvrťročne bude dividenda predstavovať 2,65 USD na akciu. Okrem toho s platnosťou od budúceho finančného roka, ktorý sa začne 30. septembra 2012, spustí program spätného výkupu akcií v celkovej hodnote 10 miliárd USD. Celý program bude trvať viac než tri roky.

Apple už koncom vlaňajška oznámil, že disponuje hotovosťou v hodnote 97,6 miliardy USD, z ktorej takmer polovicu (45 miliárd USD) chce v priebehu troch rokov rozdeliť akcionárom.