Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

AZ Tower v Brne je najvyššou budovou v Česku, meria 111 metrov

AZ Tower Foto: Wikipedia

Budova s 30 podlažiami je z jednej strany rovná a z druhej zalomená, čo pripomína písmená A a Z, podľa ktorých dostala svoje pomenovanie.

Brno 28. marca (TASR) - Brno sa od dnešného dňa pýši najvyššou budovou v Česku. Mrakodrap AZ Tower vysoký 111 metrov prekonal o dva metre pražský City Tower, informoval Český rozhlas.

Budova s 30 podlažiami je z jednej strany rovná a z druhej zalomená, čo pripomína písmená A a Z, podľa ktorých dostala svoje pomenovanie.

"Výška tejto budovy dosahuje 111 metrov, čo by malo predstavovať najvyššiu budovu v Českej republike," citoval rozhlas Miroslava Fuksa zo spoločnosti PJS, ktorá budovu stavia. Mrakodrap, v ktorom budú kancelárie, obchody i byty, stojí v centre Brna na Heršpickej ulici a zvonka je hotový, finišujú práce vnútri. Kolaudácia je naplánovaná na koniec apríla.

Dom je výnimočný aj technickým riešením. "Napríklad ponúka prirodzené vetranie kancelárií a apartmánov. Unikátna je aj podpora vykurovania a klimatizácie za pomoci tepelných čerpadiel - tie využívajú veľkopriemerové pilóty, na ktorých je budova založená, navyše na južnej fasáde objektu sú osadené a už sprevádzkované fotovoltaické panely," opísal pre rozhlas budovu Fuks.

Celkové náklady na stavbu, ktorá sa začala v apríli 2011, dosiahnu 800 miliónov Kč.