Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Dievča s mačacím menom otvorilo Jane Benkovej dvere do Nemecka

Foto: Archív Jany Benkovej

Spisovateľka ešte v apríli uvažovala, že si dá v písaní ženských románov prestávku. Nakoniec je všetko inak.

Bratislava 25. augusta (Teraz.sk) - Spisovateľka chrumkavých ženských románov Jana Benková ešte v apríli uvažovala, že si po dvadsiatej knižke dá v tomto štýle pauzu a bude sa venovať vážnejšej literatúre. Ale všetko je inak, pripravuje nový román pre slovenské čitateľky a zároveň jej vychádza prvá knižka aj na nemeckom trhu.

„Rokovala som s viacerými nemeckými vydavateľstvami a dopadlo to tak, že som práve podpísala zmluvu s úspešným frankfurtským vydavateľstvom Amdora Verlag a som veľmi šťastná! Ako prvý si vybrali môj román Dievča s mačacím menom o tom, ako sa vďaka zložitému vzťahu stane z rozblázneného dievčaťa dospelá žena," vysvetľuje Benková.

"Kniha práve smeruje na preklad a objaví sa pravdepodobne už na vianočnom trhu. Je pre mňa veľká pocta i nesmierna výzva, že môžem moje knihy ponúknuť aj nemeckým, švajčiarskym i rakúskym čitateľom. Som zvedavá, ako sa im budú pozdávať. Na obrovskom trhu po nemecky hovoriacich krajín sa mi otvára nekonečné množstvo možností, veľmi sa na to teším,“ povedala.

V Českej republike je etablovanou autorkou a o mesiac jej tam vydajú už šiestu knižku. Bude to česká verzia jej jarného románu Malinový sen o tom, že aj "v tomto dnešnom uponáhľanom svete ešte môže existovať skutočná láska". Benková nezabúda ani na svoje slovenské čitateľky, na jeseň jej vyjde román Šťastná žena, ktorý práve dopísala, a jeho slávnostný verejný krst sa uskutoční na bratislavskej Bibliotéke začiatkom novembra.

Pre Teraz.sk uviedla, že aj keď väčšinu jej publika tvoria čitateľky, v skutočnosti je zmiešané. "Mám radosť, že moje knihy čítajú aj muži, na sociálnu sieť sa mi ich ozýva dokonca až niekoľko desiatok. Prekvapilo ma to, ale veľmi sa teším, že chlapov zaujíma, ako čo vnímame, cítime a ako uvažujeme, aby nám lepšie porozumeli. Veď o to ide aj nám, ženám," konštatuje.

Jana Benková je autorkou 22 knižných titulov, medzi ktorými sú zbierky exkluzívnych rozhovorov s umelcami, športovcami a s top politikmi, ale aj encyklopédia o popredných slovenských hokejistoch. V ostatných rokoch sa venuje najmä písaniu ženských románov.