Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Bobry v Bielorusku útočia na ľudí, zomrel rybár

Na snímke z 26. mája 2013 bobor pláva v rybníku v lese pri bieloruskej dedine Lovceviči, 50 km od Minska. Foto: TASR

Ide o najvážnejší zo série útokov bobrov na ľudí v Bielorusku, kde sú tieto hlodavce čoraz agresívnejšie, keď narazia na človeka.

Ostromečevo 29. mája (TASR) - Rybár v Bielorusku sa chcel odfotografovať s bobrom.

Zviera však malo iné úmysly: zaútočilo na 60-ročného muža zubami ostrými ako britva, prerezalo mu tepnu, spôsobilo vykrvácanie a jeho smrť. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

Ide o najvážnejší zo série útokov bobrov na ľudí v Bielorusku, kde sú tieto hlodavce čoraz agresívnejšie, keď narazia na človeka.

Bobry sa potulujú sa v blízkosti domov, obchodov a škôl.

"Takýto druh zranenia bol pre nás, profesionálnych zdravotníkov, totálne šokujúci. Nikdy sme sa s niečím podobným ešte nestretli," uviedol dedinský lekár Leontij Sulim.

Na snímke z 29. mája 2013 zranený rybár počas ošetrenia v nemocnici v bieloruskej dedine Ostromečevo, 50 km od Minska.
Foto: TASR/AP

Bobrov kedysi pre nadmerný lov v Európe takmer vyhubili, avšak ich počty sa dnes zvyšujú. Ich lov je totiž zakázaný alebo obmedzený a ochranári sa postarali o nové populácie týchto živočíchov. V Bielorusku sa počet bobrov za posledné desaťročie strojnásobil na približne 80.000, uvádzajú odborníci na divo žijúce zvieratá. To spôsobuje, že bobry sa čoraz viac potulujú v zaľudnených oblastiach a vzniká viac situácii na nepríjemné strety.

Bieloruské záchranné služby uviedli, že tento rok dostali po prvý raz záplavu správ o agresivite bobrov, ktoré môžu dosahovať váhu do 30 kilogramov a výšku okolo jedného metra. Záchranári už zasahovali po niekoľkých telefonátoch žiadajúcich pomoc - vyslali skupiny mužov, aby odohnali zvieratá, často striekaním vody z požiarnej hadice.

Na snímke z 27. mája 2013 poobhrýzaná kôra stromov od bobrov v lese pri bieloruskej dedine Plešchanicij, 50 km od Minska.
Foto: TASR/AP


Rybár, ktorého úrady na žiadosť rodiny nemenovali, sa viezol s priateľmi k Šestakovského jazeru západne od hlavného mesta Minsk, keď pri ceste zazrel bobra a zastavil auto. Keď sa snažil zviera chňapnúť, niekoľkokrát ho uhryzlo. Jedno z uhryznutí zasiahlo mužovu hlavnú tepnu na nohe.

Priatelia nedokázali zastaviť striekajúcu krv a keď ho priviezli na kliniku v dedine Ostromečevo, lekár Sulim ho vyhlásil za mŕtveho. Muž je jedinou známou osobou, ktorá zomrela v Bielorusku po útoku bobra.