Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Bill Gates je opäť najbohatším človekom na svete

Bill Gates Foto: TASR/AP

Gates stál na čele rebríčka Forbesu 15-krát počas uplynulých dvadsiatich rokov.

New York 3. marca (TASR) - Spoluzakladateľ Microsoftu Bill Gates je po 4-ročnej prestávke podľa magazínu Forbes opäť najbohatším človekom na svete. Informovala o tom agentúra AP.

Gates stál na čele rebríčka Forbesu 15-krát počas uplynulých dvadsiatich rokov. Z prvého miesta zosadil mexického telekomunikačného magnáta Carlosa Slima, ktorý rebríčku kraľoval počas uplynulých štyroch rokov. Odhadovaná čistá hodnota Gatesovho majetku predstavuje 76 miliárd USD (55,2 miliardy eur), v prípade Slima sa hodnota jeho majetku odhaduje na 72 miliárd USD.

Tretí je španielsky odevný magnát Amancio Ortega, ktorý vlastní maloobchodný reťazec Zara. Za ním na štvrtom mieste nasleduje slávny americký investor Warren Buffett a na piatom Larry Ellison, spoluzakladateľ a šéf softvérového koncernu Oracle.

Podľa magazínu Forbes sa do tohtoročného rebríčka dostalo 1645 dolárových miliardárov s priemernou hodnotou majetku 4,7 miliardy USD. Vlani ich bolo 1462 s priemerným majetkom 4,2 miliardy USD. Celková hodnota majetku superboháčov v roku 2013 vzrástla na 6,4 bilióna USD z 5,4 bilióna USD v roku 2012.

Najviac si vlani polepšil zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg, ktorý viac než zdvojnásobil svoj majetok na 28,5 miliardy USD vďaka nárastu hodnoty jeho spoločnosti. V tohtoročnom rebríčku sa umiestnil na 21. mieste.