Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Bocusova reštaurácia prišla o jednu z troch michelinských hviezdičiek

Paul Bocus, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Bocuse bol priekopníkom modernej gastronómie a jeho umenie ovplyvnilo kuchárov po celom svete.

Lyon 17. januára (TASR) - Známa reštaurácia L'Auberge du Pont-de-Collonges, ktorá bola roky vzorom francúzskej gastronómie, prišla o jednu z troch hviezdičiek udeľovaných každoročne gastronomickým a hotelovým sprievodcom Michelin. Informoval o tom v piatok spravodajský portál France 24.

K odobratiu hviezdy došlo takmer na deň presne s druhým výročím smrti jej zakladateľa Paula Bocusa, prezývaného aj "pápež francúzskej kuchyne".

Obávaní michelinskí inšpektori v priebehu roku 2019 navštívili reštauráciu L'Auberge du Pont-de-Collonges viackrát. Na základe týchto návštev dospeli k záveru, že "kvalita zostáva excelentná, ale už nie na úrovni trojhviezdičkového podniku," vysvetlila riaditeľa komunikačného oddelenia turistického sprievodcu Michelin Elisabeth Boucherová-Anselinová.

Bocusovu rodinu a tím, ktorý vedie slávnu reštauráciu v obci Collonges-au-Mont-d'Or, verdikt inšpektorov zaskočil. Dodali však, že "existuje jedno, o čo by sme nikdy nechceli prísť, a to je duch Monsieura Paula."

Reštaurácia Paula Bocusa v Collonges-au-Mont-d'Or bola do najnovšieho rozhodnutia inšpektorov najstaršou trojhviezdičkovou michelinskou reštauráciou na svete. Toto najvyššieho hodnotenie mala od roku 1965.

Bocuse bol priekopníkom modernej gastronómie a jeho umenie ovplyvnilo kuchárov po celom svete. Bol veľkým fanúšikom používania masla a čerstvých potravín pri varení. Medzi jeho vyhlásené špeciality patrila hľuzovková polievka zapečená pod čapicou z lístkového cesta a frikasé z kurčaťa z kraja Bresse podávané so smrčkovou omáčkou.

V roku 1987 založil kulinársku súťaž, ktorej ocenenie Bocuse d'Or je považované za jedno z najprestížnejších v gastronomickom odbore. Súťaž tiež využíval na popularizáciu francúzskej gastronómie.

Patril medzi prvých šéfkuchárov zo zahraničia, ktorí si v Japonsku otvorili vlastnú reštauráciu. Neskôr k nej pridal ďalšie pobočky v Spojených štátoch i vo Švajčiarsku.

Reštaurácia L'Auberge du Pont de Collonges je jeho najznámejšia. Hostia tam môžu ochutnať aj spomínanú polievku s čiernymi hľuzovkami, ktorú vytvoril v roku 1975 špeciálne pre prezidentskú večeru v Elyzejskom paláci.

Paul Bocuse zomrel 20. januára 2018 vo veku 91 rokov vo svojom rodnom dome v obci Collonges-au-Mont-d'Or ležiacej v metropolitnej oblasti Lyonu v regióne Auvergne-Rhône-Alpes na východe Francúzska.