Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Iba 17-ročný tínedžer sa stal multimilionárom

Britský tínedžer Nick D´ Aloisio Foto: TASR/AP

Aplikáciu Summly, ktorú britský tínedžer vytvoril pre smartfóny iPhone, odkúpil totiž internetový gigant Yahoo.

Bratislava 28. marec 2013 (Teraz.sk) - Britský mladík Nick D'Aloisio sa stal v 17 rokoch multimilionárom. Vytvoril spravodajskú aplikáciu Summly, ktorú predal spoločnosti Yahoo. Cena je odhadovaná v prepočte na viac ako 23 miliónov eur. Programovať sa tínedžer naučil vo svojich dvanástich rokoch, informuje ihned.cz.

Americký internetový gigant Yahoo kúpil spravodajskú aplikáciu Summly, aby podporil rast svojich aktivít v oblasti mobilných telefónov.

Aplikáciu vytvoril britský tínedžer Nick D'Aloisio, ktorý sa podľa Financial Times stane milionárom. Finančné podmienky transakcie oficiálne nezverejnili, blog All Things D, ale kúpnu cenu odhaduje na takmer 30 miliónov dolárov, čo je v prepočte zhruba 23 500 000 eur.

D'Aloisio sa sám naučil programovať v 12 rokoch a Summly spustil v minulom roku. Aplikácia pre smartfóny iPhone od spoločnosti Apple vytvára stručné a zrozumiteľné zhrnutia článkov z internetu do niekoľkých odstavcov.



Aplikáciu stiahnu z internetového obchodu Apple a technológiu použije Yahoo pre svoje vlastné účely. Sedemnásťročný D'Aloisio sa stane zamestnancom Yahoo.

D'Aloisio začal na aplikácii pracovať v 15 rokoch. Podporu mu poskytla rada známych osobností, napríklad vdova po Johnovi Lennonovi Yoko Ono alebo herec Ashton Kutcher. Mladík tak získal na rozjazd 1,53 milionov dolárov.

Apple označil Summly za jednu z najlepších aplikácii pre telefóny iPhone v minulom roku. "Technológia Summly poskytuje nový prístup k novej generácii mobilných telefónov," napísal D'Aloisio.

Adam Cahan, viceprezident Yahoo, uviedol pre BBC, že spoločnosť bola nadšená, keď sa dozvedela, že pán D'Aloisio je zamestnancom spoločnosti.