Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Britské vedkyne odhalili údajného Shakespearovho spoluautora

William Shakespeare Foto: TASR/AP

Existujú silné náznaky, že sa na tvorbe hry Koniec všetko napraví, ktorá vznikla okolo roku 1607, podieľal ako spolutvorca aj Thomas Middleton.

Londýn 25. apríla (TASR) - Britské vedkyne sa domnievajú, že odhalili spoluautora jednej zo známych hier Williama Shakespeara.

Na komédii "Koniec všetko napraví" (All's Well That Ends Well) sa podľa nich podieľal aj Shakespearov mladší súčasník, dramatik Thomas Middleton.

Expertky na Shakespeara z prestížnej Oxfordskej univerzity Laurie Maguireová a Emma Smithová k tomu dospeli po hĺbkovom rozbore jazyka, rýmov, štýlu a gramatiky diela. Podporili tak argumenty, podľa ktorých väčšinu hier alžbetínskeho divadla vytvárali spoločne viacerí dramatici, respektíve skupiny autorov.

"Dalo by sa to prirovnať k filmovému štúdiu s tímom spisovateľov," uviedla pre stanicu BBC profesorka Maguireová.

hrob svetoznámeho anglického dramatika a básnika Williama Shakespeara, ktorý sa nachádza v oltárišti kostola Najsvätejšej Trojice v anglickom mestečku Stratford-upon-Avon.
Foto: TASR/AP
Doboví dramatici mali podľa nej vyhranený literárny štýl.

Podrobná analýza hry "Koniec všetko napraví" ale odhaľuje početné štýlové a textové odlišnosti, čo by mohla vysvetliť hypotéza spoluautorstva.

Podľa Maguireovej existujú silné náznaky, že sa na tvorbe hry, ktorá vznikla okolo roku 1607, podieľal ako spolutvorca aj Thomas Middleton.

Okrem iného to dokazujú i autorské pokyny k inscenovaniu hry, ktoré majú štýlovo oveľa bližšie Middletonovi než k Shakespearovi.

V texte sa taktiež dajú identifikovať vývojovo staršie i mladšie gramatické tvary, poukazujúce na vekový rozdiel medzi autormi.