Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Čečenskí geológovia objavili nálezisko dinosaurích vajec

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Groznyj 17. apríla (TASR) - Geológovia v nepokojnej ruskej republike Čečensko náhodou objavili nálezisko fosilizovaných dinosaurích vajec. Lokalitu náhodne odkryli pri stavbe cesty v kavkazských horách.

"Zatiaľ sme objavili okolo 40 vajec. Oveľa viac je ich možno stále pod zemou," uviedol dnes pre agentúru Reuters Said-Emin Džabrailov, geológ z Čečenskej štátnej univerzity.

Lokalitu odkryli pri stavbe cesty v kavkazských horách v blízkosti hraníc s Gruzínskom. Stavební robotníci za pomoci výbušnín odpálili časť horského svahu.

Na miesto zhodou okolností zavítal tím geológov, ktorí tam objavili skamenené dinosaurie vajcia vo veľkosti od 25 centimetrov do jedného metra. Druh dinosaura, ktorému vajcia patrili, budú musieť určiť paleontológovia.

O náleze bola ihneď informovaná čečenská vláda, ktorá zvažuje, že v lokalite vytvorí prírodnú rezerváciu s cieľom prilákať turistov.

Prokremeľský autoritatívny vodca Ramzam Kadyrov spustil v Čečensku rozsiahlu výstavbu v snahe posilniť turistický potenciál krajiny. Chce tiež ukázať svetu, že situácia je po dvoch separatistických vojnách s Ruskom opäť stabilná, uviedla agentúra Reuters.