Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Čech v byte preleží viac času pri televízii než jeho kolega v dome

Ilustračné foto Foto: TASR

Najobľúbenejšou miestnosťou v českých domácnostiach je bezkonkurenčne obývačka.

Praha 25. mája (TASR) - Čech, žijúci v rodinnom dome, trávi podstatne viac času v spálni. V priemere až o dve hodiny viac než obyvateľ bytu.

V bytoch naopak vyhrávajú obývačky a spoločnosť televíznych obrazoviek. Tieto zistenia priniesol najnovší prieskum spoločnosti Ekonomické stavby. Informoval o tom dnes český spravodajský portál Novinky.cz.

Najobľúbenejšou miestnosťou v českých domácnostiach je bezkonkurenčne obývačka. Ako svoju najobľúbenejšiu izbu ju uvádza až 50 percent ľudí žijúcich v byte.

V rodinných domoch je pomer času stráveného v obývačke pri televízii výrazne nižší, iba 35 percent. Ľudia v bytoch tak dávajú výrazne častejšie prednosť času strávenému pri televízii.

"Obývačky sú miestom stretávania rodiny, často sú to však spoločné chvíle pri televízii a nie plnohodnotne strávený čas. Televízna obrazovka uberá čas na spánok. V predstave falošného odpočinku sme schopní konzumovať aj podpriemerné programy namiesto toho, aby sme si išli odpočinúť do zóny pokoja v spálni," vysvetlila psychologička Veronika Kavenská, ktorú citovali Novinky.cz.