Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Červeným tulipánom sa vyjadrujú sympatie s parkinsonikmi

Foto: TASR/František Iván

Na konferencii v Luxembursku 11. apríla 2005 účastníci vybrali za symbol Parkinsonovej choroby červený tulipán.

Miláno 11. apríla (TASR) - Dátum narodenia anglického lekára Jamesa Parkinsona (11. 4. 1755 - 21. 12. 1824), 11. apríl, sa od roku 1997 pripomína ako Svetový deň Parkinsonovej choroby.

Dovtedy sa nazýval Európskym dňom Parkinsonovej choroby. Na celom svete trpí týmto ochorením niekoľko miliónov ľudí, na Slovensku okolo 10.000 osôb.

Občianske združenie Spoločnosť Parkinson Slovensko (SPS) na svojej internetovej stránke pozýva občanov, postihnutých Parkinsonovou chorobou, ich rodinných príslušníkov, odborníkov a sympatizantov pri príležitosti Svetového dňa Parkinsonovej choroby na stretnutie vo Zvolene v dňoch 13.-14. apríla.

Degeneratívne ochorenie, popísané Jamesom Parkinsonom v Eseji o trase, síce zriedkavo postihuje ľudí do 45 roku života, zato však približne 1,5 percenta populácie nad 65 rokov.

Na konferencii v Luxembursku 11. apríla 2005 účastníci vybrali za symbol Parkinsonovej choroby červený tulipán. Základy na to položil v roku 1980 holandský pestovateľ kvetov Van der Wereld, taktiež trpiaci týmto ochorením.

Červený tulipán potom za symbol zvolili členovia Európskeho združenia Parkinsonovej choroby (The European Parkinson's Disease Association, EDPA).

EDPA je nepolitické a neziskové združenie, ktoré sa podieľa na organizovaní liečby. Založili ho v júni 1992 v Mníchove, keď sa združilo deväť európskych organizácií pacientov s Parkinsonovou chorobou.

Primárnym príznakom ochorenia je tras (tremor), ďalej stuhnutosť svalstva, pomalý pohyb, nestabilita či strata rovnováhy. Medzi sekundárne príznaky patria porucha chôdze, písma i reči a depresia.

Choroba môže byť následkom aterosklerózy mozgových ciev, zápalového procesu v mozgu, otravy oxidom uhoľnatým, ale rovnako môže byť príčina aj neznáma.

Parkinsonova choroba sa stáva chronickou, možno ju liečiť, nie však vyliečiť.

Táto progresívna neurodegeneratívna choroba postihla napríklad bývalého amerického boxera Muhammada Aliho, kanadsko-amerického herca Michaela J. Foxa, ale i pápeža Jána Pavla II.

Na Slovensku založilo združenie občanov s touto diagnózou Spoločnosť Parkinson Slovensko. Zaregistrovaná bola v marci 2009 so sídlom v Košiciach.