Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Na Václavskom námestí sa pred 45 rokmi podpálil študent Jan Palach

Ján Palach Foto: TASR

Čin Jana Palacha nasledovali ďalší mladí ľudia: Josef Hlavatý, Miroslav Malinka, Blanka Nacházelová, Jan Zajíc a Evžen Plocek.

Praha/Bratislava 16. januára (TASR) - Na pražskom Václavskom námestí v Čechách sa pred 45 rokmi 16. januára 1969 podpálil študent Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej Jan Palach.

Na protest proti obmedzovaniu slobody a pasivite spoločnosti necelých päť mesiacov po invázii vojsk Varšavskej zmluvy do bývalého Československa sa Jan Palach približne o 14.30 h pri fontáne Národného múzea na Václavskom námestí v Prahe polial benzínom a zapálil.

Na mieste zanechal list, v ktorom uviedol motívy svojho hrozného činu - vysloviť nesúhlas s rozširovaním okupačného časopisu Zprávy a s cenzúrou domácich masmédií.

Jan Palach
Foto: http://www.janpalach.cz
Ohromení svedkovia tragédie plamene uhasili a mladíka s ťažkými popáleninami sanitka previezla na kliniku plastickej chirurgie na Legerovej ulici v Prahe, kde 19. januára 1969 zomrel.

Jan Palach bol poslucháčom pražskej Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej. Narodil sa 11. augusta 1948 vo Všetatoch.

V jeho veciach sa našiel vysvetľujúci list, v ktorom sa písalo: "Keďže náš národ žije v zúfalej situácii a jeho zmierenie sa s osudom dosiahlo vrcholné štádium, rozhodli sme sa, že takýmto spôsobom dáme najavo náš protest a otrasieme svedomím národa. Členovia našej skupiny, pozostávajúcej z dobrovoľníkov, sa rozhodli v pravom zmysle slova zhorieť za slobodu a demokraciu v Československu".

Podľa nájdených dokumentov Palach desať dní pred zúfalým činom navrhoval, aby študenti obsadili sídlo Československého rozhlasu a výzvami na štrajk vyvolali revolúciu zdola.

Deň po smrti Jana Palacha sa na Václavskom námestí zhromaždili davy trúchliacich. Po položení vencov k soche svätého Václava sa sprievod vydal k budove Filozofickej fakulty UK. Jeho truhlu vystavili 24. januára 1969 pod štátnou vlajkou na nádvorí Karolína. Tam sa Janovi Palachovi prišlo pokloniť viac ako 50.000 ľudí a o deň neskôr sa na cintoríne v Olšanoch uskutočnil jeho pohreb.

Čin Jana Palacha nasledovali ďalší mladí ľudia: Josef Hlavatý, Miroslav Malinka, Blanka Nacházelová, Jan Zajíc a Evžen Plocek. Tieto protesty však vyvolali len tichú demonštráciu na znamenie solidarity.


V Havlovej uličke v Brne umiestnili dočasne Palachovu posmrtnú masku

Uličku Václava Havla v stredu slávnostne otvorili v centre Brna, v priestore medzi parkom pod katedrálou na Petrove a divadlom Husa na provázku. Na happeningu sa pri tejto príležitosti zúčastnilo okolo 200 ľudí.

Prítomní si zároveň pripomenuli 45. výročie sebaupálenia Jana Palacha, ktorý sa rozhodol pre takúto netypickú formu protestu voči vtedajšej situácii v bývalom Československu, okupovanom armádami piatich krajín niekdajšej Varšavskej zmluvy.

Informáciu priniesol internetový server Novinky.cz.

Podľa rovnakého zdroja tu umelci a členovia Sokola inštalovali posmrtnú Palachovu masku.

Umelecký riaditeľ divadla Husa na provázku Vladimír Morávek pripustil, že voľba termínu nebola náhodná. "Hovorili sme si, že Havla by potešilo, ak by sa tu nehovorilo o ňom, ale o niekom, kto túto noc pred 45 rokmi premýšľal o tom, či svoj čin realizovať," konštatoval.

Plastiku umiestnili v uličke iba dočasne, jej umiestnenie nikto neschválil. Po nedeli, keď si pamätníci chcú na rovnakom mieste pripomenúť Palachovo úmrtie, skončí zrejme v priestoroch divadla, naznačil Morávek.