Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Cirkev povolila chlapcovi futbalový náhrobok vďaka Facebooku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Cirkev vyhlásila, že pristúpila na kompromis. Na náhrobku bude futbalová lopta, ale na spodnej strane, a na doske sa bude nachádzať aj kresťanský symbol.

Berlín 14. novembra (TASR) - Katolícka farnosť v západnom Nemecku sa podvolila verejnému tlaku v kampani na sociálnej sieti a povolila rodičom 9-ročného chlapca, ktorý zomrel na mozgový nádor, umiestniť na jeho náhrobok symbol futbalovej lopty, oznámila dnes agentúra Reuters.

Na sociálnej sieti Facebook sa zaslalo svoje nahnevané reakcie viac ako 100.000 ľudí.

Spor medzi rodičmi chlapca, ktorý bol veľkým futbalovým fanúšikom, a farnosťou Mariä Heimsuchung v Dortmunde sa dostal až do celonárodných médií. Noviny vydali fotografiu Jensa Pascala s trénerom jeho obľúbeného futbalového klubu Borrusia Dortmund.

Krátko pred smrťou povedal Jens svojej matke, že by na svojom náhrobku chcel mať logo klubu a futbalovú loptu, napísal denník Bild. Chlapec skonal v máji, krátko po tom, ako Borussia vyhrala Bundesligu.

Farnosť ale odmietla chlapcovo želanie splniť. Podľa cirkevných predpisov na náhrobnom kameni nesmú byť nekresťanské symboly a nápisy.

Futbaloví fanúšikovia z Dortmundu, ale aj ďalších prominentných nemeckých klubov, vrátane Bayernu Mníchov či Schalke, začali zahŕňať facebookovú stránku s názvom "Posledné želanie Jensa Pascala" rozhorčenými správami.

Cirkev v pondelok popoludní vyhlásila, že pristúpila na kompromis. Na náhrobku bude futbalová lopta, ale na spodnej strane, a na doske sa bude nachádzať aj kresťanský symbol, pravdepodobne holubica. Dodala, že nechcela mariť chlapcovo želanie, ale zladiť záujmy cirkevnej komunity, pravidiel pochovávania a rodičov.