Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

V dražbe sa predali šperky herečky Lollobrigidy za takmer 5 mil. USD

Gina Lollobrigida Foto: TASR/AP

Časť tejto sumy plánuje legendárna herečka venovať na výskum kmeňových buniek.

Ženeva 15. mája (TASR) - Zbierka briliantových šperkov patriacich talianskej filmovej herečke Gine Lollobrigide vyniesla na dražbe vo švajčiarskej Ženeve 4,9 milióna dolárov (3,81 milióna eur).



Časť tejto sumy plánuje legendárna herečka venovať na výskum kmeňových buniek. Informovala o tom dnes aukčná sieň Sotheby's, na ktorú sa odvoláva tlačová agentúra AP.

O pár Lollobrigidiných náušníc s briliantmi a pravými perlami bojovalo osem dražiteľov - nakoniec sa predal za vyše 2,3 milióna dolárov (1,79 milióna eur) a dosiahol sa tak nový dražobný rekord za takýto predmet, uviedla Sotheby's.

Náušnice boli jedny z najpozoruhodnejších predmetov v zbierke 23 šperkov, ktoré 85-ročná herečka predávala sčasti aj preto, aby financovala špecializovanú nemocnicu využívajúcu liečbu kmeňovými bunkami.

Gina Lollobrigida patrila k najkrajším herečkám sveta. Bola hviezdou filmov z 50. a 60. rokov 20. storočia, v ktorých hrala po boku Humphreyho Bogarda, Franka Sinatru a ďalších špičkových hercov tých čias. Z jej filmov možno spomenúť Krásky noci, Fanfán Tulipán, Chlieb, láska a fantázia, Láska a žiarlivosť, Rimanka, Zvonár u Matky Božej.

Šperky Lollobrigidy boli hlavným lákadlom na dražbe stoviek predmetov, ktoré podľa vyjadrení Sotheby's vyniesli v utorok večer približne 78 miliónov dolárov (60,63 milióna eur).

Aukčná sieň predala aj umelecky vypracovaný 74,53-karátový žltý diamant, ktorý kedysi patril Ahmadovi Šáhovi Kádžárovi, perzskému šachovi v rokoch 1909-1925 a poslednému vládcovi z dynastie Kádžárovcov. Predaj diamantu za takmer tri milióny dolárov (2,33 milióna eur) predstavuje dražobný rekord a tiež rekord v cene za karát v prípade žltých diamantov - neuveriteľných 40.061 dolárov (31.141 eur) za karát.

Medzi predmetmi, ktoré sa na aukcii predali, boli aj náramkové hodiny značky Audemars Piguet No.10 Royal Oak Chronograph futbalistu Lionela Messiho. Záujemca ich kúpil za 81.850 dolárov (63.630 eur) a peniaze dostane futbalistova nadácia.

Po aukcii Lollobrigida povedala, že šperky jej veľa rokov prinášali veľa radosti, ale dúfa, že "ich predajom upozorní verejnosť na liečbu kmeňovými bunkami, ktorá dokáže vyliečiť mnoho chorôb".