Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Majiteľom korytnačky hviezdicovej vznikajú nové povinnosti

Mladé korytnačky hviezdicové, archívna snímka. Foto: TASR František Iván

Korytnačka hviezdicová je ohrozeným druhom najmä pre stratu biotopu a medzinárodnému obchodu. Vyznačuje sa dlhovekosťou a kresbami na pancieri.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Majiteľom korytnačky hviezdicovej vznikajú nové povinnosti v evidencii, preukazovania pôvodu, označovania a vykonávania komercie na území Európskej únie. TASR o tom informoval hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Tomáš Ferenčák. Nové podmienky chovu a obchodovania sprísnila Európska komisia v Dohovore o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES).

Korytnačka hviezdicová je ohrozeným druhom najmä pre stratu biotopu a medzinárodnému obchodu. Vyznačuje sa dlhovekosťou a kresbami na pancieri.

Od polovice decembra 2019 do polovice marca 2020 musí majiteľ zosúladiť vedenie evidencie s novou právnou úpravou. "Musí požiadať aj príslušný okresný úrad podľa miesta držby o vydanie preukazu o pôvode exemplára živočícha alebo MŽP o vydanie výnimky zo zákazu komerčných činností," vysvetlil Ferenčák. Podľa toho ako chce majiteľ s korytnačkou nakladať, tak si môže vybrať medzi preukazom a výnimkou.

Ferenčák pripomenul, že korytnačka musí byť na tieto účely označená mikročipom.