Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Magazín

Film Anatómia pádu získal šesť Cézarov

Snímka z odovzdávania cien Cézar, archívne foto. Foto: TASR/AP

Ceny Cézar sú francúzskou obdobou Oscarov a udeľujú sa od roku 1976.

Paríž 24. februára (TASR) - Právna dráma Anatómia pádu (Anatomy of a Fall) triumfovala na udeľovaní francúzskych filmových cien Cézar v piatok večer v Paríži. TASR informuje podľa agentúry DPA.

Film francúzskej režisérky Justine Trietovej si odniesol celkovo šesť cien vrátane ceny za najlepšiu réžiu a pôvodný scenár. Za úlohu nemeckej spisovateľky, ktorá je podozrivá z vraždy manžela si Sandra Hüllerová prevzala cenu za najlepší herecký výkon. Hüllerová je považovaná za jednu z favoritiek aj pri udeľovaní amerických Oscarov 10. marca.

Čestného Cézara získal britsko-americký režisér Christopher Nolan. Toto ocenenie udelili aj francúzskej herečke a filmárke Agnes Jaouiovej, ktorá Cézara získala štyrikrát za najlepší scenár a celkovo doteraz šesťkrát.

Odovzdávanie francúzskych filmových cien sprevádzajú odhalenia o sexuálnom zneužívaní vo filmovom priemysle. Začiatkom februára sa začal súdny spor herečky Judith Godréche s režisérmi Benoîtom Jacquotom a Jacquesom Doillonom za sexuálne zneužívanie, keď ešte bola maloletá. V dojímavej reči varovala pred excesmi kinematografie, ktorá sa niekedy používa na zakrytie ilegálneho obchodovanie s mladými dievčatami.

Ceny Cézar sú francúzskou obdobou Oscarov a udeľujú sa od roku 1976.