Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Fotografie z vraku Titanicu prezrádzajú cintorín obetí

Americkí vedci zverejnili fotografie, z ktorých vyplýva, že na mieste s vrakom Titanicu možno ležia ľudské pozostatky. Foto: TASR/AP

Dve topánky - zrejme patriace obeti z potopeného Titanicu - vidieť na fotografii z roku 2004, ktorú v USA tento týždeň po prvý raz zverejnili pri príležitosti 100. výročia tragédie.

New York 15. apríla (TASR) - Americkí vedci zverejnili fotografie, z ktorých vyplýva, že na mieste s vrakom Titanicu možno ležia ľudské pozostatky. Informovala dnes o tom tlačová agentúra AP.

Dve topánky - zrejme patriace obeti z potopeného Titanicu - vidieť na fotografii z roku 2004, ktorú v USA tento týždeň po prvý raz zverejnili pri príležitosti 100. výročia tragédie v Atlantickom oceáne.

Na neupravenej fotografii sú dve topánky a časť kabáta, vytŕčajúce spod nánosov bahna na legendami opradenom mieste s vrakom lode na morskom dne.

Americkí vedci zverejnili fotografie, z ktorých vyplýva, že na mieste s vrakom Titanicu možno ležia ľudské pozostatky.
Foto: TASR/AP


James Delgado, riaditeľ úseku námorného dedičstva Amerického úradu pre oceány a atmosféru (NOAA) povedal, že nejde o topánky, ktoré by niekomu vypadli z batoha. Spôsob, akým ležia, prezrádza, že tam niekto našiel miesto posledného odpočinku.

Fotografia, spolu s ďalšími dvoma - zachytávajúcimi páry topánok ležiacich vedľa seba - vznikla v roku 2004 počas expedície slávneho objaviteľa vraku Roberta Ballarda, vedenej NOAA.

Snímky sa objavili v Ballardovej knihe o expedícii. Avšak fotografiu s kabátom a topánkami vtedy upravili tak, aby bolo vidieť len topánku.

Režisér James Cameron, ktorý miesto vraku navštívil 32-krát, pre noviny New York Times povedal, že nikdy nevideli žiadne ľudské pozostatky.

"Videli sme topánky. Videli sme pár topánok, ktorý by mohol výrazne naznačovať, že tam kedysi bolo telo. Ale nikdy sme nevideli žiadne ľudské pozostatky," uviedol Cameron.

Delgado, ktorý bol hlavným vedcom expedície v roku 2010, vysvetlil, že ako archeológ považuje najmä kabát a topánky za ľudské pozostatky. "To, čo je pochované v sedimente, sú veľmi pravdepodobne forenzné pozostatky tohto človeka," povedal Delgado.



Vedec dodal, že to ukazuje na veľkosť tragédie pokračujúcej ešte aj pod vodou, ale tiež na to, že spoločnosť by mala viac urobiť pre ochranu miesta, kde je pochovaný Titanic a zrejme i jeho obete.

O ochranu miesta s vrakom Titanicu sa vedie dlhý boj, ktorý sa začal v USA schválením federálneho zákona v snahe vytvoriť medzinárodnú dohodu, aby sa miesto stalo medzinárodným námorným pamätníkom.

Luxusná výletná loď, potopená 15. apríla 1912, leží v medzinárodných vodách, čo Spojeným štátom limituje možnosť konať. Delgado vysvetlil, že treba vyrokovať medzinárodnú dohodu medzi Britániou, Kanadou, Francúzskom a USA.