Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Francúzsko oslavuje 600. výročie narodenia Johanky z Arku

Johanka z Arcu ilustračné foto Foto: Wikipedia

Rieku Loiru zaplnili drevené loďky plné miestnych obyvateľov oblečených tak, ako bývalo zvykom v stredoveku.

Orléans 2. mája (TASR) - Dvojtýždňové veľkolepé oslavy 600. výročia narodenia Johanky z Arku sa začali v utorok vo francúzskom meste Orléans, vzdialenom od Paríža asi 130 kilometrov. Rieku Loiru zaplnili drevené loďky plné miestnych obyvateľov oblečených tak, ako bývalo zvykom v stredoveku. Predviedli rekonštrukciu legendárneho vstupu Johanky z Arku do mesta v roku 1429.

Známa bojovníčka oslobodila Orléans od anglických dobyvateľov a naveky sa zapísala do učebníc histórie. Jej príbeh inšpiroval počas stáročí plejádu románov, básní, rockových piesní, opier, divadelných hier aj slávny historický film s Millou Jovovichovou v hlavnej úlohe. Johanka z Arku sa jednoducho stala jedným z úspešných kultúrnych exportov Francúzska.

V radnici Orléansu otvoria v piatok výstavu portrétov Johanky z Arku, ktoré na základe medzinárodnej výzvy vytvorilo 600 súčasných umelcov. Neskôr tento týždeň ponúkne stredoveký trh návštevníkom mesta dobovú kuchyňu i hudbu.



Iba 17-ročná Johanka priviedla francúzsku armádu k víťazstvu, aby bola o dva roky nato upálená na hranici ako kacírka. Počas druhej svetovej vojny si ju francúzska ultraľavica vybrala za svoj politický symbol a o 30 rokov neskôr bola maskotom ultrapravice.

Zdá sa, že jediné, na čom sa Francúzi zhodnú, je, že je ich národnou ikonou.

"Dve najznámejšie postavy Francúzska sú Napoleon a Johanka z Arku," citovala agentúra Associated Press jedného z návštevníkov.

Jedným z najväčších mýtov je, že viedla Francúzov do boja. Morálne priviedla armádu k víťazstvu, ale nebola žiadna veliteľka ani bojovníčka, uviedol historik Olivier Bouzy.