Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Mykologička Kautmanová očakáva skorý rast jarných húb

Mykológovia očakávajú skorý rast prvých jarných húb už začiatkom marca, teda o mesiac skôr ako po iné roky. Na snímke mohutný trs hlivy bukovej, ktorá narástla netradične pri koreňoch smreka. Malinová, 25. februára 2014. Foto: TASR/Pavol Remiáš

Dôkazy o nezvyčajnej úrode drevných húb uprostred zimy majú hubári na hornej Nitre.

Bratislava/Malinová 25. februára (TASR) – Skorý rast prvých jarných húb už začiatkom marca, teda o mesiac skôr ako po iné roky, očakáva mykologička Slovenského národného múzea v Bratislave Ivona Kautmanová.

Súčasné nezvyčajne teplé zimné počasie nemôžem ani hodnotiť, pretože si na takúto zimu nepamätám a nepamätá si ani väčšina starších členov mykologickej spoločnosti. Skutočnosť, že takmer vôbec nebol sneh, ani pôda do hĺbky nepremrzla spôsobilo, že mycéliá a podhubie ostalo aktívne. Huby drevné i podzemné sme zbierali prakticky celý január aj február. Ak neprídu nejaké zásadné mrazy, tak vlastne plynule prejdeme do jari. Ja si myslím, že v najbližších dňoch by sa už mohli vyskytnúť prvé smrčky“, konštatovala mykologička.

Ak podľa nej bude mokrá jar, môže byť smrčková sezóna pekná a veľmi skorá. Dôkazy o nezvyčajnej úrode drevných húb uprostred zimy majú hubári na hornej Nitre.

Milan Richter z Malinovej pred niekoľkými dňami našiel veľký trs jedlej plamienky zimnej. Malinová, 25. februára 2014.
Foto: TASR/Pavol Remiáš
Milan Richter z podhorskej obce Malinová našiel nedávno napríklad veľkú zrastenú skupinku jedlých plamienok zimných, ktoré vyrástli na brehu miestneho potoka na starom pni.

Ďalší malinovský hubár Jozef Vaš priniesol na valné zhromaždenie Slovenskej mykologickej spoločnosti, ktoré sa uskutočnilo minulý týždeň v Bratislave, mimoriadne veľký trs hlivy bukovej, vážiaci okolo dvoch kilogramov.

Obdivovali ho aj takí skúsení mykológovia, akými sú Ladislav Hagara, či Anton Janitor. Prekvapilo ich aj to, že hlivy narástli pri koreni zdravého smreka.

„Ešte stále zbierame také druhy húb, ako sú hlivy ustricovité, uchovec bazový, plamienky zimné, alebo nachádzame aj nejedlé smeťovky zimné. Som presvedčená, že ak sa súčasný ráz počasia príliš nezmení, čoskoro začnú rásť smrčkovce české, potom aj pravé smrčky a neskôr už aj čírovnice májové, teda májovky. Tie dostali svoj názov práve preto, že sa zvyčajne objavujú až začiatkom mája. Teraz by sa mali objaviť o mesiac skôr. V máji to však už môžu byť aj prvé hríbovité huby. Všetko však bude závisieť od dostatku zrážok. Takže uvidíme.“, uzavrela Kautmanová.