Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

K storočnici narodenia Jiřího Šlitra vychádza vinyl Jiří Šlitr stoletý

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Novinka obsahuje 14 piesní z najslávnejšej éry Divadla Semafor (1960 - 1965).

Bratislava 29. januára (TASR) - Vo štvrtok 15. februára si hudobná verejnosť pripomenie 100. výročie narodenia Jiřího Šlitra, jedného z najvýznamnejších zakladateľov českej modernej populárnej hudby. Vydavateľstvo Supraphon pripravuje pre priaznivcov tohto nezabudnuteľného autora LP platňu s názvom Jiří Šlitr stoletý s podtitulom Nejlepší písně. TASR informovala PR manažérka Adriana Nievelt.

Novinka obsahuje 14 piesní z najslávnejšej éry Divadla Semafor (1960 - 1965). Všetky tieto hity s nezameniteľnými textami Jiřího Suchého najvýraznejšie charakterizujú Šlitrov význam pre českú populárnu hudbu. Album vychádza v piatok 2. februára.

Pred svojím predčasným úmrtím počas Vianoc 1969 vložil Jiří Šlitr do českého umeleckého prostredia svoju večnú stopu. Tento legendárny umelec vynikal v každom odbore, ktorému sa počas svojho života venoval: pôsobil ako kresliar, karikaturista, ilustrátor a scénograf, hudobník, skladateľ, spevák, autor i herec. Prvýkrát vystúpil ako herec a spevák v relácii Jonáš a tingltangl, keď na scénu priniesol originálny prototyp zachmúreného komika v trakoch a s pinčom na hlave, čo bol pánsky klobúk s okrúhlym vrškom, ktorý sa zrodil v roku 1849 v Londýne. Vo dvojici s Jiřím Suchým vytvorili jedinečný autorský tím, ktorý patrí k vrcholom českej divadelnej a hudobnej kultúry minulého storočia.

Jiří Šlitr sa narodil 15. februára 1924 v Zálesní Lhotě u Jilemnice. Bol nadaným klaviristom, skladateľom, spevákom, hercom a výtvarníkom. Spolu s Jiřím Suchým založil v roku 1959 Divadlo Semafor, kde sa podieľal na vzniku množstva populárnych piesní a hier, ktoré ovplyvnili vývoj českej populárnej hudby, štýl hudobných divadiel a divadiel tzv. malých foriem. Medzi najznámejšie hry spojené s Jiřím Šlitrom patria Člověk z půdy, Jonáš a tingltangl, Dobře placená procházka, Ďábel z Vinohrad či Poslední štace. Šlitr tiež účinkoval vo filmoch a skladal filmovú hudbu (Kdyby tisíc klarinetů, Zločin v šantánu). Zomrel tragicky pred bezmála 55 rokmi 26. decembra 1969 v Prahe. Jeho hrob sa nachádza na Vinohradskom cintoríne.