Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Magazín

Skupina Para vydáva nový album Pre všetko okolo nás

Na snímke spevák skupiny Para Lasky počas koncertu na 19. ročníku multižánrového festivalu Bažant Pohoda na letisku v Trenčíne vo štvrtok 9. júla 2015. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Album Pre všetko okolo nás plánuje skupina pokrstiť na dvoch špeciálnych koncertoch 4. a 5. apríla v bratislavskom Stars auditoriu.

Bratislava 21. februára (TASR) - Skupina Para vydala nový, v poradí ôsmy štúdiový album Pre všetko okolo nás. Prichádza s ním po takmer šiestich rokoch, keď predchádzajúci album Našou krajinou vyšiel 1. júna 2018. Novinka ponúka desať piesní, sú nimi Navždy tvoj, Vilma, Chcem ísť domov, Čas, Pre tých, čo ostali, To okolo nás, Jeden deň v Kyjive, Na ceste, Stane sa, Pre Joniho a všetky deti.

Tri z desiatky skladieb sú už známe v slovenskom éteri, Pre tých čo ostali, To okolo nás a Na ceste. Aktuálnym singlom z albumu je skladba Čas. Nové piesne začal Matúš Vallo pôvodne písať s Matejom Starkovom, bývalým členom kapely, ktorý je zároveň spoluautorom takmer všetkých nových skladieb vrátane hitu To okolo nás. Postupne sa k autorskej dvojici pripojila Jana Kirschner, ktorá sa spolu s Matúšom stala napokon spoluproducentkou celého albumu. K piesni Čas nakrútili videoklip v réžii Braňa Špačka.

"Pesnička Čas vznikla tak, že som Janke púšťal viacero variantov refrénu skladby Vilma a ona povedala, že musíme vymyslieť niečo iné, ale že tento jeden má výborný groove a je ideálny na samotnú skladbu. Hneď začala spievať slová - čas beží čas - a to už bolo len kúsok od toho, aby sa dorobila sloha aj ostatné veci a vznikol song Čas," opísal zrod skladby Matúš Vallo.

Album Pre všetko okolo nás plánuje skupina "pokrstiť" na dvoch špeciálnych koncertoch 4. a 5. apríla v bratislavskom Stars auditoriu.

"Veľmi sa tešíme na krsty, ktoré budú 4. a 5. apríla, jeden je vypredaný, druhý natesno, možno pridáme aj tretí, uvidíme, ako to bude. Predtým máme dve - tri generálky, ozajstná šnúra k albumu bude niekedy v októbri - novembri. Medzitým si to môžu ľudia napočúvať, naučiť sa tie pesničky. A budú aj nejaké letné festivaly," povedal pre TASR spevák skupiny Lasky.

Ku koncertu samotnému dodal: "Bude to dvojhodinový koncert, všetky nové pesničky z albumu, plus výber všetkého možného za tých skoro 30 rokov, čo hráme. Budeme hrať s viacerými hosťami, vidím to asi na osemnásťčlennú kapelu, speváčky, sláčikári, ktorých hojne využívame na novom albume. Našťastie je pódium v Stars auditóriu dosť veľké, takže sa pomestíme."