Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Indiana Jones umeleckého sveta našiel ukradnutého Picassa

Arthur Brand, prezývaný aj Indiana Jones umeleckého sveta, sa podaril ďalší úspech. Našiel maľbu Picassa v hodnote 25 miliónov eur s názvom Portrét Dory Maar. Foto: TASR/AP

Brand umelecké dielo z roku 1938 Portrét Dory Maar, známe aj pod názvom Busta ženy (Dora Maar), vrátil tento mesiac poisťovni. Tá si teraz premyslí, aké budú jej ďalšie kroky.

Haag 26. marca (TASR) - Holandskému pátračovi po umeleckých dielach Arthurovi Brandovi, prezývanému aj "Indiana Jones umeleckého sveta", sa podaril ďalší úspech. Našiel maľbu Picassa v hodnote 25 miliónov eur, ukradnutú v roku 1999 z jachty saudskoarabského šejka na Francúzskej riviére. V utorok o tom informovala tlačová agentúra AFP.

Brand uviedol, že umelecké dielo z roku 1938 "Portrét Dory Maar", známe aj pod názvom Busta ženy (Dora Maar), vrátil tento mesiac poisťovni. Tá si teraz premyslí, aké budú jej ďalšie kroky.

Nález vzácneho portrétu Maarovej, jednej z najvplyvnejších mileniek a múz Pabla Picassa, je vyvrcholením Brandovho štvorročného vyšetrovania vlámania na luxusnú jachtu Coral Island, keď kotvila vo francúzskom pobrežnom meste Antibes.

Dve desaťročia od krádeže obrazu, keď sa neobjavili žiadne záchytné body, kde by sa asi mohol nachádzať, prešľapovala francúzska polícia na mieste - vládli obavy, že dielo, ktoré kedysi viselo v dome španielskeho umelca až do jeho smrti v roku 1973, je navždy stratené.

Avšak po štvorročnom pátraní, ktoré previedlo detektíva Branda aj holandským podsvetím, sa na prahu jeho dverí v holandskom Amsterdame pred desiatimi dňami objavili dvaja sprostredkovatelia, akési spojky - s nezvestným obrazom v rukách.

"Mali so sebou Picassa, teraz ohodnoteného na 25 miliónov eur, zabaleného do bielej prikrývky a dvoch čiernych vriec na odpadky," povedal Brand pre AFP o diele, ktoré malo v čase krádeže hodnotu sedem miliónov dolárov (6,18 milióna eur).

Keď Brad vybalil obraz, zavesil si ho na stenu. "Visel tam celú noc, a tak sa môj obyčajný byt zmenil na 24 hodín na jeden z najdrahších v Amsterdame," dodal detektív.

Toto je ďalší úspech Branda, ktorý sa dostal do hlavných správ médií aj vlani, keď vrátil Cypru ukradnutú 1600 rokov starú mozaiku.

Svetovú slávu si Holanďan vyslúžil v roku 2015 za nález "Hitlerových koní", dvoch bronzových sôch nacistického sochára Josepha Thoraka, a o ich nájdení mu tento mesiac vyšla kniha.