Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Indickú šprintérku po obvinení zo znásilnenia vyhlásili za muža

Pinki Pramanik Foto: aamjanata.com

Lekárska komisia na základe testu na určenie pohlavia konštatovala, že špintérka Pramaniková je z genetického hľadiska muž.



Kalkata 14. novembra (TASR) - Indické úrady pri vyšetrovaní prípadu znásilnenia zistili, že šprintérka, ktorá v roku 2006 získala na Ázijských hrách zlatú medailu v štafete, je v skutočnosti muž.

Tamojšia polícia v pondelok obvinila Pinki Pramanikovú z napadnutia a znásilnenia ženy, ktorá s ňou žila v štáte Západné Bengálsko. Žena vyhlásila, že Pramaniková bol muž, ktorý nedodržal sľub, že sa s ňou ožení.

Úrady v druhej najľudnatejšej krajine sveta informovali, že osemčlenná lekárska komisia na základe testu na určenie pohlavia konštatovala, že Pramaniková je z genetického hľadiska muž.

Z rovnakého dôvodu prišla o striebornú medailu z behu na 800 metrov Santhi Soundarajanová, ktorú genetické testy usvedčili krátko po skončení Ázijských hier spred šiestich rokov.

Televízna stanica Naí Dillí informovala, že Pramaniková obvinenia poprela a v rozpore s tým, čo tvrdí polícia, vyhlásila, že podľa lekárskej správy nebola schopná vykonať akt znásilnenia. Bývalá športovkyňa ďalej uviedla, že lekárska komisia ju informovala len o "príznakoch prekročenia mužských hormónov v dôsledku užívania niektorých prípravkov počas aktívnej kariéry" a dodala, že nedostala kópiu lekárskej správy.

Pramanikovú zatkla polícia 14. júna na základe sťažností jej partnerky. V júli ju prepustili na kauciu po tom, čo vo väzbe strávila 20 dní.