Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Iránsky učiteľ zostrojil robota, ktorý učí deti každodenným modlitbám

Akbar Rezáí vyučuje korán na základnej škole v meste Varámín, ležiacom 35 kilometrov juhovýchodne od Teheránu. Foto: TASR/AP

Mladý iránsky učiteľ považuje svojho robota za úspešnú vzdelávaciu pomôcku, ktorá by mala byť vyrábaná vo veľkom.

Teherán 26. februára (TASR) - Dvadsaťsedemročný iránsky učiteľ vynašiel zábavný spôsob, ako povzbudiť malých školákov, aby s chuťou odriekali svoje každodenné modlitby. Využil na to vlastnoručne vyrobeného humanoidného robota.

Učiteľa inšpirovala návšteva v jednej rodine, kde videl malé dievčatko, ako fascinovane sleduje bábiku vyrobenú v západnej krajine, ktorá vedela tancovať a spievať. Začal uvažovať nad niečím podobným, čo by mohol využiť pre náboženské aj zábavné ciele, povedal televízii AP TV.

Akbar Rezáí vyučuje korán na základnej škole v meste Varámín, ležiacom 35 kilometrov juhovýchodne od Teheránu. Absolvoval súkromné hodiny robotiky. Potom si doma s pomocou stavebnice kórejského výrobcu robotov Robotis Bioloid zostrojil humanoidného robota a pomenoval ho Veldan (Nebeská mládež).

Humanoidný robot vykonáva rannú modlitbu v škole pre dievčatá v meste Váramín
Foto: TASR/AP


Pridal dva motory, vďaka čomu robot vykonáva aj modlitebné pohyby. Deti jeho úsilie ocenili. Tretiak z jeho školy vyhlásil, že bolo vzrušujúce sledovať, ako sa robot modlí. "Rozhodol som hovoriť moje modlitby s ním," citovala ho agentúra AP.

Mladý iránsky učiteľ považuje svojho robota za úspešnú vzdelávaciu pomôcku, ktorá by mala byť vyrábaná vo veľkom.

"Keď vidíte reakciu detí na ich tvárach, uvedomíte si, ako zaujímavé je pre nich vidieť robotiku tak krásne využitú pre náboženské ciele a som si istý, že bude veľmi efektívna v tom, že ich naučí sa modliť," dodal Rezáí.

Učiteľ si už registroval svojho robota a autorské práva k nemu u príslušnej iránskej štátnej organizácie.