Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Izrael privítal vyradenie karnevalu v Belgicku zo zoznamu UNESCO

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rozhodnutie UNESCO ocenil aj šéf izraelskej diplomacie Jisrael Kac, ktorý súčasne vyzval belgickú vládu, aby stručne a jasne vystúpila proti zaradeniu antisemitských prvkov na karnevale.

Jeruzalem 15. decembra (TASR) - Izrael v sobotu privítal rozhodnutie Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), ktorá v piatok zo svojho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva vyradila každoročný karneval v belgickom meste Aalst.

K takémuto bezprecedentnému kroku pristúpil Medzivládny výbor na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO "pre opakované antisemitské výjavy", ktoré sa objavovali na tomto podujatí.

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení uviedlo, že vyškrtnutie karnevalu zo zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO vysiela silný signál, že také antisemitské prejavy nemajú miesto v organizácii ani vo svete.

Rozhodnutie UNESCO ocenil aj šéf izraelskej diplomacie Jisrael Kac, ktorý súčasne vyzval belgickú vládu, aby "stručne a jasne" vystúpila proti zaradeniu antisemitských prvkov na karnevale.

Kac dodal, že antisemitizmus nie je hrozbou iba pre židov, ale pre každú spoločnosť a krajinu, v ktorej sa vyskytuje.

Agentúra AP vo svojej správe pripomenula, že USA a Izrael, ktoré 16. novembra 1945 patrili k dvadsiatke zakladateľov UNESCO, túto organizáciu k 1. januáru 2019 opustili. Ako dôvod oba štáty uviedli zaujatosť UNESCO proti Izraelu.

UNESCO svoje rozhodnutie týkajúce sa karnevalu v Aalste oznámilo v piatok vo vyhlásení v rámci svojho zasadnutia v kolumbijskej Bogote. Ako v sobotu informovala agentúra AP, belgickí delegáti v Bogote odmietli na toto rozhodnutie reagovať. AP dodala, že o vyradenie karnevalu zo zoznamu UNESCO požiadala belgická vláda.

Karneval vo flámskom Aalste figuroval na zozname UNESCO od roku 2010. Podujatie sa tradične koná na záver fašiangov pred Popolcovou stredou, ktorou sa začína pôstne obdobie pred Veľkou nocou. Je jedným z najslávnejších európskych karnevalov a oslavou nespútaného humoru a satiry bez obmedzení: politici, duchovní, bohatí a verejne známi ľudia sú na ňom neúprosne zosmiešňovaní, vysvetlila pred časom AFP.

Približne 40-tisícovú belgickú židovskú komunitu však tento rok obzvlášť pobúril alegorický voz s maskami karikujúcimi ortodoxných židov so zahnutými nosmi, ktorí sa viezli sediac na vreciach s peniazmi a "zlatom", čo vyvolalo silnú kontroverziu a kritiku.

Túto inštaláciu kritizovali mnohé židovské organizácie. Podľa Európskej únie alegorický voz pripomenul 30. roky 20. storočia a nástup fašizmu. UNESCO označilo záležitosť za "očividne antisemitskú" a v decembri plánovalo zvážiť vyradenie karnevalu zo svojho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva.