Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Židovskú nobelovku udelili americkému podnikateľovi Robertovi Kraftovi

Na archívnej snímke Robert Kraft. Foto: TASR/AP

Robert Kraft (77), ktorý vyrastal v ortodoxnej židovskej rodine neďaleko Bostonu, je v USA známy predovšetkým ako majiteľ profesionálneho klubu amerického futbalu New England Patriots.

Jeruzalem 9. januára (TASR) - Laureátom Ceny Genesis, označovanej aj za "židovskú Nobelovu cenu", sa stal americký podnikateľ Robert Kraft. Porota ho ocenila za jeho filantropickú činnosť a aktivity v prospech štátu Izrael, informovala agentúra AP.

Robert Kraft (77), ktorý vyrastal v ortodoxnej židovskej rodine neďaleko Bostonu, je v USA známy predovšetkým ako majiteľ profesionálneho klubu amerického futbalu New England Patriots.

Cenu Genesis za rok 2019 mu v júni odovzdá v Jeruzaleme izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Odmenu vo výške milión dolárov spojenú s ocenením Kraft venuje na iniciatívy bojujúce proti antisemitizmu a spochybňujúce legitimitu Izraela.

Vlaňajšou laureátkou ceny Genesis sa stala oscarová herečka Natalie Portmanová, ktorá má dvojité americko-izraelské občianstvo. Ocenenie si však odmietla prevziať na protest proti politike izraelského premiéra Netanjahua.

Predchádzajúcimi laureátmi židovskej "nobelovky" boli sa od jej prvého udelenia v roku 2014 postupne stali starosta New Yorku Michael Bloomberg, herec Michael Douglas, husľový virtuóz Jicchak Perlman a sochár Anish Kapoor.

Na udeľovaní ceny Genesis sa podieľa úrad izraelského premiéra a Židovská agentúra pre Izrael. Finančnú odmenu vypláca nadácia, pri ktorej vzniku stáli niekoľkí ruskí oligarchovia a miliardári. Organizátori však v súvislosti s ocenením odmietajú akékoľvek politické súvislosti: podľa vlastných slov len odmeňujú osobnosti, ktoré sa angažujú v záujme židovského národa a hodnôt.