Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Telo galapágskej korytnačky Osamelý George dopravili do USA

Na snímke samec vzácneho druhu korytnačky slonej, známeho pod menom Osamelý George v Národnom parku Galapágy Foto: TASR/AP

Osamelý George uhynul v júni 2012 na zlyhanie srdca a mal pravdepodobne vyše 100 rokov.

Quito 13. marca (TASR) - Telo svetoznámej galapágskej korytnačky - prezývanej Osamelý George - dopravili v hlboko zmrazenom stave do Spojených štátov, kde ho zabalzamujú. Informovala dnes o tom tlačová agentúra DPA.

Odborníci z Amerického prírodovedného múzea v New Yorku budú telo preparovať niekoľko mesiacov, potom sa má vrátiť späť do vlasti, kde bude nemou pripomienkou lepšej ochrany pre korytnačky. Jeho novým domovom sa stane informačné centrum prírodného parku na Galapágach.

Osamelý George uhynul v júni 2012 na zlyhanie srdca, mal pravdepodobne vyše 100 rokov. Bol považovaný za posledného žijúceho jedinca poddruhu korytnačky slonej (Chelonoidis abingdoni) z ostrova Pinta, zhruba 1000 kilometrov od pobrežia Ekvádoru.

Pastieri kôz objavili obrovskú korytnačku v roku 1971. Odvtedy zviera žilo pod dohľadom rančerov na výskumnej stanici na ostrove Santa Cruz. Spáriť s príbuzným poddruhom sa ho nepodarilo, zostal sám. Po jeho smrti však vedci na Galapágach identifikovali 17 príbuzných korytnačiek.

Druh, ku ktorému patril Osamelý George, vyhynul už pred mnohými rokmi. Námorníci lákali korytnačky na svoje lode, aby mali poživeň. Neskôr vajíčka a mláďatá korytnačiek požrali potkany, zavlečené na ostrovy.