Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Koučing ako profesia zaznamenáva globálny rast

ICF celosvetovo dbá na systém certifikácie koučov. S platnosťou od roku 2013 členom tohto združenia môže byť len ten kouč, ktorý vie dokladovať minimálne 60 hodín akreditovaného výcviku.

Bratislava 15. apríla (TASR) – Vývoj koučingu, pri ktorom kouč vedie klienta k maximalizácii jeho profesijného a osobného potenciálu, zaznamenáva globálny nárast. V súčasnosti na svete pôsobí viac ako 47.500 koučov a priemerne ročne generujú príjmy takmer dve miliardy USD (1,52 miliardy eur). Vyplýva to z prieskumu Medzinárodnej federácie koučov (ICF), ktorý celosvetovo mapuje vývoj koučingu ako profesie.

"Nová doba si vyžiadala nové spôsoby, ako rozvíjať ľudský potenciál. Koučing je najefektívnejšou metódou, ktorá tomuto rozvoju napomáha. Žijeme v turbulentnej dobe, v ktorej sa všetko mení obrovskou rýchlosťou. Musíme zaujímať stanoviská a rozhodovať sa v práci, kariére aj v súkromnom živote. Koučovacie rozhovory nám pomáhajú byť si lepšie vedomí dôvodov aj dôsledkov svojich rozhodnutí," tvrdí prezidentka ICF na Slovensku Zuzana Karpinská.

ICF celosvetovo dbá na systém certifikácie koučov. S platnosťou od roku 2013 členom tohto združenia môže byť len ten kouč, ktorý vie dokladovať minimálne 60 hodín akreditovaného výcviku. Na Slovensku momentálne máme 33 členov federácie koučov, z ktorých deväť má medzinárodnú akreditáciu. Znamená to, že naplnili podmienky ICF, ktoré sa týkajú ich vzdelania, počtu hodín, ktoré koučovali klientov, poznajú a dodržujú podmienky Etického kódexu.

"Keďže kontakt s koučom je veľmi osobný, je dôležitý jeho výber. ICF poskytuje procesom certifikácie garanciu, že kouč spĺňa medzinárodné štandardy pre túto prácu. Certifikovaný kouč v Londýne, New Yorku aj v Bratislave musí prejsť tými istými skúškami a spĺňať tie isté kritériá," dodala Karpinská.

Z prieskumu vyplýva, že priemerný kouč je žena, má okolo 10 klientov, koučuje 13 hodín týždenne a jej honorár je 229 USD. Viac ako polovica koučov má ukončený tretí stupeň vzdelania (PhD). Kouči sa už stali skúsenejšími a majú okolo 10 rokov praxe. Na Slovensku sa prax kouča pohybuje podľa signálneho prieskumu z roku 2011 okolo 5 rokov.