Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Kozmodróm Bajkonur má nového riaditeľa, je ním Michail Vardanjan

/span> Foto: TASR/AP

Rusko si od Kazachstanu prenajíma Bajkonur za ročný poplatok vo výške 115 miliónov dolárov.

Moskva 26. februára (TASR) - Za nového riaditeľa kazašského kozmodrómu Bajkonur vymenovali Michaila Vardanjana, veterána ruského kozmického priemyslu. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na vesmírnu agentúru Roskosmos.

Vardanjan (54) venoval danému odvetviu celú svoju profesionálnu kariéru, pričom 30 rokov strávil ako vojenský inžinier a manažér v samotnom Bajkonure. Bývalý šéf kozmodrómu Jevgenij Anisimov odstúpil minulý týždeň z osobných dôvodov, uvádza RIA Novosti.

Ruský denník Kommersant, citujúc nemenované zdroje Roskosmosu, však píše, že Anisimova v skutočnosti povolali do Moskvy a prinútili podpísať odstúpenie pre jeho neriešiteľné nezhody s niektorými vysokopostavenými činiteľmi tejto vesmírnej agentúry.

Rusko si od Kazachstanu prenajíma Bajkonur za ročný poplatok vo výške 115 miliónov dolárov. Kozmodróm sa v roku 1957 stal miestom úspešného štartu prvej umelej družice Zeme Sputnik 1 a v roku 1961 prvej kozmickej rakety s ľudskou posádkou - Jurijom Gagarinom.

Nový kozmodróm Vostočnyj buduje Rusko vo východnej časti krajiny so zámerom znížiť svoju závislosť na Bajkonure. Zariadenie bude slúžiť ako štartovacie miesto pre vyvíjanú kozmickú raketu Angara, ktorá má do vesmíru dopravovať satelity aj ľudskú posádku.