Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Poľské mesto Krakov navštívi ročne 8 miliónov turistov

Na snímke vpredu maketa Hradu Wawel, v pozadí katedrála. Foto: TASR/Adriána Antošková

Krakov okrem historických pamiatok ponúka aj množstvo kaviarní a reštaurácií, ktorých je tu cez 1300.

Poprad/Krakov 11. septembra (TASR) – Poľské mesto Krakov má niečo cez 800.000 obyvateľov, no ročne ho navštívi desaťkrát viac turistov. Len krakovským letiskom sa ročne premelú tri milióny turistov. Domáci hovoria, že Krakov je srdcom Poľska, keďže sa tu na Hrade Wawel stáročia korunovali i pochovávali poľskí králi. Okrem hradu je dominantou mesta Hlavné námestie, v celom meste je dohromady približne 6000 historických objektov.

Hrad Wawel

Wawel okrem svojej veľkoleposti a krásneho výhľadu na mesto zaujme aj svojou rozmanitosťou. Takmer každá budova je postavená v inom štýle, hrad tak predstavuje zmes rôznych období od renesancie, gotiky, cez barok až po neoklasicizmus. „Dominuje mu kráľovská katedrála, ktorá je najvýznamnejším kostolom v celom Poľsku. Počiatky katedrály sú z 11. storočia, dnes môžu turisti vidieť gotickú katedrálu, ktorá bola dostavaná v 14. storočí,“ priblížil sprievodca Krakovom Krzysztof Dziabala. Vedľa katedrály stoja dve kaplnky, najviac známa je tá s pozlátenou kupolou, tzv. Zigmundovska kaplnka zhotovená v prvej polovici 16. storočia na želanie Kráľa Zigmunda 1. Wawel bol sídlom kráľovskej a cirkevnej moci Poľska už od 11. storočia. Celkom sa tu nachádza 21 kaplniek.



Obraz Dámy s hranostajom

Okrem honosných budov môžu návštevníci Wawelu vidieť aj jedno z najznámejších diel Leonarda da Vinciho, ktorým je obraz Dámy s hranostajom. Okrem toho sú tu aj pamätníky rôznych poľských hrdinov. „Nachádza sa tu zbierka 136 gobelínov zhotovených v polovici 16. storočia na želanie Zigmunda Augusta, ide o najznámejšiu kolekciu gobelínov v Európe,“ doplnil Dziabala. Traduje sa, že na hrade v jaskyni pri rieke Visla býval hrozný krakovský drak, ktorý je dodnes jedným zo symbolov mesta. „To je veľmi dôležitý drak, jedol všetky pekné dievčatá aj barany a chrlí oheň dodnes. Návštevníci sa môžu pozrieť do jeho jaskyne, ktorá je v podzemí Hradu Wawel,“ pripomenul sprievodca.

Hlavné námestie

Na snímke budova Sukiennice, v ktorej sa v Krakove nachádza tržnica.
Foto: TASR/Adriána Antošková
Okrem Wawelu je jednou z najdôležitejších častí mesta Krakov Hlavné námestie. Dominantnou súčasťou je tržnica, tzv. Sukiennice, prestavaná v renesančnom štýle. Za zmienku určite stojí aj Mariánska bazilika s najväčším dreveným oltárom v Poľsku, či radničná veža a staručký kostol sv. Ondreja. Tržnica okrem suvenírov, hračiek, tradičných krakovských goraliek a truhlíc, ukrýva aj vchod do moderného archeologického stredovekého múzea, ktoré sa nachádza v podzemí. Je urobené veľmi zaujímavou formou, turisti sa môžu odvážiť na stredovekej váhe, odmerať si v stredovekých mierach svoju výšku, či na vlastné oči vidieť, ako sa Krakov menil odkedy ho osídlili prví ľudia. Nachádzajú sa tu artefakty, ktoré sa našli pri vykopávkach, pozostatky starých stredovekých ciest, mapy a interaktívne tabule s výkladom.

Na snímke elektrobusy, ktoré jazdia po Krakove už 15 rokov
Foto: TASR/Adriána Antošková
Krakov to však nie sú len historické pamiatky ale aj množstvo kaviarní a reštaurácií, ktorých je tu cez 1300. Ďalšou zaujímavosťou tohto mesta je nespočetné množstvo holubov, ktoré lietajú z jednej strany námestia na druhú, nehľadiac na ľudí, ktorí tadiaľ prechádzajú. Špecifickou črtou Hlavného námestia sú aj ľudia, ktorí sedia na stoličke, poprípade stoja a v ruke držia smerovú či informačnú tabuľu. Je to akási forma brigády pre ľudí vo finančnej tiesni. „Je to práca, ako každá iná, ľudia zarobia približne sedem zlotých za hodinu. Pracujú vždy, je jedno, či je pekne, alebo škaredo,“ zdôraznil Dziabala, ktorý okrem Krakova turistov sprevádza aj po poľských Tatrách.

Po celom Krakove jazdia malé elektrobusy, ktoré sú tu už najmenej 15 rokov a turistov zavedú na najvýznamnejšie miesta Krakova, vrátane Schindlerovej fabriky. Kto si chce oddýchnuť od ruchu veľkomesta, môže sa prejsť po parku, ktorý je dlhý štyri kilometre a tiahne sa okolo celého centra. Mesto najviac navštevujú Taliani, Francúzi, Nemci a turisti zo škandinávskych krajín. Slovákov a Čechov je tu podľa sprievodcu pomenej.