Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Pretrvávajúca ekonomická kríza mení dovolenkové správanie Európanov

Dovolenka ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Európania v sa v čase krízy obmedzujú a prehodnocujú zvyklosti. Zameriavajú sa na lacnejšie a kratšie dovolenkové pobyty.

Brusel 30. mája (TASR) - Počet Európanov, ktorí plánujú v lete dovolenku, je najnižší za posledných 13 rokov. Iba 54 percent občanov EÚ sa toho roku chystá v lete dovolenkovať, uviedol dnes zverejnený prieskum spoločnosti Ipsos-Europ Assistance.

Hlavnými dôvodmi poklesu záujmu o letné dovolenky je predlžovanie a pretrvávanie hospodárskej krízy, ktorá vedie k zmenám správania európskych spotrebiteľov.

Prieskum bol vykonaný na vzorke 4048 respondentov v siedmich členských krajinách EÚ. V Belgicku, Británii, vo Francúzsku, v Nemecku, Rakúsku, Španielsku a Taliansku. Naznačuje štvorpercentný pokles záujmu o dovolenky voči situácii z roku 2012 (pokles o 12 percent voči roku 2011). Ide o najnižší záujem Európanov o dovolenky v období jún až september od roku 2000.

"Kríza dlhodobo prejavuje svoje účinky. Existuje badateľný pomer medzi intenzitou krízy a poklesom dovolenkových zámerov," uviedol generálny riaditeľ Europ Assistance Martin Vial.

Prepad voči roku 2000 je evidentný, lebo vtedy úmysel odísť na letnú dovolenku vyjadrili šiesti z desiatich Európanov.

Najviac postihnuté sú podľa tohto prieskumu juhoeurópske krajiny, kde je nezamestnanosť najvyššia. V Španielsku by tohto roku chcelo ísť na letnú dovolenku len 42 percent obyvateľov, čo je historický prepad voči predošlým rokom - vlani sa na letné voľno tešilo 51 percent Španielov a v roku 2012 to bolo až 65 percent respondentov.

Podobná situácia je aj v Taliansku, kde pred dvoma rokmi cestovalo v lete 78 percent dovolenkárov a tohto roku sa tak chystá urobiť iba 51 percent Talianov.

Prepad záujmu o letné pobyty zaznamenali aj v Belgicku (prepad o desať percent voči vlaňajšku) a vo Francúzsku (pokles o osem percent), čo sú krajiny, ktoré doteraz odolávali trendu znižovania letných dovolenkových pobytov.

Kým v Nemecku a Rakúsku je situácia takmer bez zmeny (52-57 percent), nárast záujmu o letné dovolenky zaznamenali iba v Británii (56 percent), kde vlani došlo k desaťpercentnému poklesu letných dovoleniek.

Pokiaľ ide o rozpočet na dovolenku, 47 percent Európanov a 58 percent z tých, ktorí chcú dovolenkovať, oznámili zámer dosiahnuť počas dovolenky úspory. V priemere sa tohoročný dovolenkový rozpočet Európanov ustálil na sume 2100 eur (do týchto výpočtov neboli zaradení občania Británie).

"Mnoho Európanov sa v čase krízy obmedzuje a prehodnocuje svoje zvyklosti. Zameriavajú sa na lacnejšie a kratšie dovolenkové pobyty," upozornil Vial.

Podľa prieskumu zostáva Európa hlavnou destináciou pre 81 percent dovolenkychtivých respondentov, pričom 64 percent z nich má záujem o pobyty pri mori.