Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Ludwig Mies van der Rohe sa narodil pred 126 rokmi

Dnes je výročie narodenia Ludwiga Mies van der Roheho Zdroj: google.com

Ludwig Mies van der Rohe bol architektom. Dnes si Google pripomína výročie jeho narodenia.

Bratislava 27. marca (TERAZ.sk) - Ludwig Mies van der Rohe bol uznávaným architektom, ktorý sa narodil 27. marca 1886 v Aachene. Prvú stavbu navrhol, keď mal len 21 rokov.

Medzi jeho najznámejšie stavby patrí Nemecký pavilón, ktorý v roku 1930 zničili. Neskôr ho obnovili aby slúžil ako vzor modernej architektúry.

Ludwig navrhol pre manželov Gretu a Fritza Tugendhatových i vilu Tugendhat v Brne. V týchto stavbách využil veľké zasklené plochy a veľké plynúce priestory len náznakovo prepojené. Tieto budovy patria k vrcholom medzivojnovej architektúry a mali významný vplyv na vývoj architektúry v nasledujúcich obdobiach.

V roku 1938 emigroval do Spojených štátov amerických. Stavby, ktoré staval v USA sa vyznačovali oceľovým skeletom v pravidelnom pôdorysnom module.

Ludwig sa neskôr začal zaujímať aj o dizajn, navrhol "brnenskú stoličku", ktorá sa vyrába dodnes. Nemenej známe je i kreslo kreslo Barcelona.

Podľa Wikipedia spočíva prínos jeho tvorby v používaní jasnej a čistej skeletovej konštrukcie. Ludwigove stavby sa stali príťažlivými pre jeho prístup k detailom, funkčnej variabilite, používaniu kvalitných materiálov a rafinovanej elegancie, ktorá vychádzala z jeho zásady "menej je viac".