Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Madeleine Albrightová píše o detstve a zamlčanom židovskom pôvode

Madeleine Albrightová Foto: TASR/AP

Jej kniha Prague Winter (Pražská zima) je výsledkom tohto intenzívneho bádania. Popisuje úžasné detaily z vládnych dokumentov, ktoré o svojich rodičoch objavila v Prahe.

New York 25. apríla (TASR) - Spomienky na svoje detstvo v búrlivých rokoch 1937-1948 zaznamenala bývalá šéfka americkej diplomacie Madeleine Albrightová v knihe Prague Winter (Pražská zima), ktorá sa v týchto dňoch dostáva v USA do kníhkupectiev.

Dcéra československého diplomata a pražská rodáčka zažila v prvých 12 rokov života nacistickú okupáciu, bitku o Britániu, víťazstvo spojencov v druhej svetovej vojne, vzostup komunizmu a začiatok studenej vojny.

Vo svojej knihe píše aj o holokauste a svojom židovskom pôvode. O tom, že jej rodičia sú Židia, nevedela až do svojich 59 rokov, keď smerovala na post šéfky diplomacie vo vláde prezidenta Billa Clintona.

"Vôbec som nevedela, že pôvod mojej rodiny je židovský, ani že viac ako 20 mojich príbuzných zahynulo následkom holokaustu," cituje Albrightovú z knihy televízia CNN. "Vychovávali ma ako rímsku katolíčku a po svadbe som vstúpila do episkopálnej cirkvi. Mala som – bola som si istá – slovanskú dušu."

Počas pôsobenia na poste veľvyslankyne USA v OSN začala dostávať listy od ľudí, ktorí poznali jej rodičov počas druhej svetovej vojny.

"Bola som šokovaná a, pravdu povediac, pripadala som si trápne, že som nepoznala lepšie históriu mojej rodiny; moja sestra a brat zdieľali tento pocit... Cítila som tiež túžbu dozvedieť sa viac o svojich starých rodičoch, keďže som bola príliš malá, aby som ich mohla poznať, osobitne odvtedy, keď som sa sama stala starou mamou."

"Oslavujúc so svojimi vnúčatami Vianoce aj Chanuku, mám dôvody na vďačnosť, že môj pôvod je bohatší a komplexnejší, než som si myslela; stále by som si však želala, keby by mi rodičia vysvetlili, keď už som to mohla pochopiť, čo urobili. Rada by som mala šancu diskutovať o každom aspekte ich úvah."

Madeleine Albrightová


Prvá žena na poste ministerky zahraničných vecí USA sa narodila v Prahe ako Marie Jana Korbelová. Po nacistickej okupácii zvyšku Československa v marci 1939 jej rodina utiekla do Británie.
Po konci vojny sa Korbelovci vrátili do vlasti, komunistický prevrat vo februári 1948 však pre nich znamenal definitívne opustenie krajiny a emigráciu do USA.
Na čele americkej diplomacie bola Madeleine Albrightová v rokoch 1997-2001.
Jej kniha je výsledkom tohto intenzívneho bádania.

Popisuje úžasné detaily z vládnych dokumentov, ktoré o svojich rodičoch objavila v Prahe.

Rodičia jej zomreli ešte pred tým, ako s nimi mohla hovoriť o týchto veciach. Otvorene pritom uvažuje, prečo jej nikdy nepovedali o jej pôvode.

"Predpokladám, že moji rodičia si mysleli, že život bude pre nás ľahší, ak budeme vyrastať ako kresťania namiesto židov," píše.