Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Vieme, ako môžete zarobiť milión dolárov, vyriešte tento príklad

Ilustrančné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Texaský bankár Andrew Beal ponúka milión dolárov za vyriešenie matematického problému.

Providence 5. júna (TASR) - Texaský bankár Andrew Beal zvýšil svoju finančnú odmenu na jeden milión dolárov (763.825 eur) pre toho, kto úspešne vyrieši zložitý matematický problém, ktorý trápi odborníkov už od 80. rokov. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na Americkú matematickú spoločnosť (AMS).

Prémiu získa bádateľ za publikovanie riešenia teoretického matematického problému známeho ako Bealova hypotéza, predloženého samotným bankárom a zároveň matematickým nadšencom v roku 1993. Beal, ktorý pochádza z Dallasu, prvý raz ponúkol odmenu, tzv. Bealovu cenu, za riešenie svojej matematickej úlohy v roku 1997, a to vo výške 5000 dolárov (3819 eur).

Ako uviedol hovorca AMS Michael Breen, riešenie predmetného problému je ťažšie než rozlúštenie príbuznej otázky známej ako Veľká Fermatova veta, ktorej úspešné riešenie vedci hľadajú od roku 1637. Andrew Beal je matematickým samoukom a podľa vlastných slov tak chce inšpirovať mladých ľudí k záujmu o matematiku a vedu.

Bealova hypotéza


Ak A^x + B^y = C^z , tak A, B, C, x, y a z sú kladné celé čísla a x, y a z sú všetky väčšie než 2, potom A, B a C musia mať spoločné prvočíslo.