Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Medzinárodná organizácia práce odmieta prácu detí v domácnostiach

Ilustračné foto Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Širšia verejnosť spravidla o detskej práci nevie, deti môžu byť neraz izolované a vzdialené od domova.

Ženeva 10. júna (TASR) - Nie zneužívaniu detí na práce v domácnostiach! To je v roku 2013 téma Svetového dňa boja proti detskej práci.

Pripadá na 12. júna a Medzinárodná organizácia práce (ILO) týmto dňom zdôrazňuje, že všetky deti majú právo na ochranu pred každou formou práce, pred akoukoľvek formou násilia a pred porušovaním ľudských práv.

Veľký počet detí na celom svete je nútených pracovať v domácnostiach, či už sú za práce odmeňované alebo nie sú, buď u tretej osoby prípadne priamo u zamestnávateľa. Práve na tieto skutočnosti sa v roku 2013 zamerala ILO pri príležitosti Svetového dňa boja proti detskej práci.

Širšia verejnosť spravidla o detskej práci nevie, deti môžu byť neraz izolované a vzdialené od domova. Bežne sa k pracujúcim deťom správajú zle. Preto ILO pri príležitosti Svetového dňa boja proti detskej práci žiada o politické a legislatívne reformy s cieľom odstrániť detskú prácu v domácnostiach, zaviesť dôstojné pracovné podmienky a primeranú ochranu pre mladých ľudí pracujúcich v domácnostiach, ktorí dosiahli minimálnu vekovú hranicu umožňujúcu zamestnať mladého človeka. ILO ďalej na svojej stránke žiada svoje členské štáty, ktoré tak ešte neurobili, aby ratifikovali Dohovor 189 ILO o dôstojnej práci pre pracujúcich v domácnosti.

Účastníci Svetovej konferencie proti práci detí, ktorá sa konala 10.-11. mája 2010 v Haagu pod názvom: Na ceste k svetu bez detskej práce. Cestovná mapa do roku 2016, si vytýčili cieľ odstrániť do roku 2016 najhoršie formy detskej práce.

Odborníci zistili, že ťažké práce, vykonávané deťmi, pre ne znamenajú ohrozenie zdravia i života najmä v takých oblastiach, akými sú poľnohospodárstvo, baníctvo, stavebníctvo, manufaktúrna výroba, domáce práce alebo zber odpadov.

Členovia vlád, zamestnávatelia i zamestnanci, predstavitelia agentúr OSN, členovia mimovládnych organizácií a združení na ochranu práv detí prostredníctvom diskusií, kampaní, okrúhlych stolov, tlačových konferencií, rozhlasových i televíznych programov a ďalších podujatí môžu 12. júna oboznamovať širšiu verejnosť o problematike detskej práce.

V roku 1992 vznikol Medzinárodný program na odstránenie detskej práce (IPEC) s hlavným cieľom: postupným odstraňovaním detskej práce pomocou posilňovania kapacít jednotlivých krajín pri riešení tejto úlohy a podporovania hnutia boja proti detskej práci na celom svete. IPEC je funkčný vo vyše 80 krajinách.

Cieľom ILO je odstraňovanie detskej práce vo svete, pričom prioritnými sú najhoršie formy prác, ktoré vykonávajú deti. Ide o nebezpečné práce, ďalej o sexuálne zneužívanie detí s obchodnými účelmi, aj o akúkoľvek formu otroctva.

Štáty, ktoré ratifikovali Dohovor č. 182 ILO, sa zaviazali, že vykonajú všetko, aby čo najskôr zakázali najhoršie formy detskej práce.

Išlo o najrýchlejšie ratifikovaný dohovor v dejinách ILO od jej založenia v roku 1919. Napriek tomu detská práca stále zostáva dennou realitou v mnohých krajinách.

Prvý Svetový deň boja proti detskej práci, ktorý je iniciatívou ILO, sa konal 12. júna 2002. Už vtedy predstavitelia Detského fondu OSN (UNICEF) vyzvali vplyvné politické miesta, aby intenzívnejšie bojovali proti detskej práci.