Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Magazín

Na promenáde v Sydney vystavia sochy slovenských a českých umelcov

Na snímke ľudia sa pozerajú cez inštaláciu "Viewfinder" od umelca Joela Adlera počas každoročnej výstavy Sculpture by the Sea 25. októbra 2019 na pláži Bondi v Sydney. Výstava potrvá do 10. novembra 2019. Foto: TASR/AP

Diela 12 českých a slovenských sochárov budú predstavené verejnosti v rámci už prebiehajúcej veľkej výstavy viac ako 100 skulptúr z celého sveta s názvom Sculpture by the Sea, Bondi 2019.

Sydney 28. októbra (TASR) - Na pobrežnej promenáde v austrálskom Sydney vystavia sochy popredných českých a slovenských umelcov. TASR o tom v pondelok informovali organizátori výstavy, ktorá sa koná pri príležitosti 30. výročia československej Nežnej revolúcie.

Diela 12 českých a slovenských sochárov budú predstavené verejnosti v rámci už prebiehajúcej veľkej výstavy viac ako 100 skulptúr z celého sveta s názvom Sculpture by the Sea, Bondi 2019. Výstava je inštalovaná na dvojkilometrovom úseku sydneyskej promenády Bondi-Taramana na pobreží oceánu a prebieha od 24. októbra a 10. novembra.

"Sme poctení tým, že môžeme spolupracovať s českými a slovenskými umelcami, aby sme oslávili koniec strašného obdobia dejín ich krajín (obdobia komunizmu)... Pred 30 rokmi by sa takéto niečo (takáto výstava) uskutočniť nemohlo," uviedli organizátori.

Prehliadka diel českých a slovenských sochárov by mala byť vrcholom celej tohtoročnej výstavy Sculpture by the Sea (Sochy pri mori).

Svoje diela by na nej mali predstaviť slovenskí umelci Viktor Frešo, Ľubomír Mikle a Monika a Bohuš Kubinskí. Spomedzi českých tvorcov budú zastúpení David Černý, Václav Fiala, Jakub Geltner, Monika Horčicová, Krištof Kintera, Jana Kroftová, Lukáš Rittstein a Barbora Šlapetová.

Výstavu na pobrežnej promenáde v Sydney podporili vlády ČR a SR a tiež nadácia Howarth Foundation.