Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Obec Herxheim am Berg si ponechá kontroverzný zvon

Ilustrčná snímka. Foto: TASR/Ján Siman

Zvon z roku 1934 rozdelil vlani miestnu komunitu, keď jedna strana argumentovala, že existencia zvona je urážkou, pokým iní tvrdili, že by sa dejiny obce nemali ignorovať.

Herxheim am Berg 27. februára (TASR) - Zvon s vyobrazením hákového kríža a poctou nacistickému vodcovi Adolfovi Hitlerovi môže vyzváňať v kostolnej veži v nemeckej obci Herxheim am Berg.

Zvon z roku 1934 rozdelil vlani miestnu komunitu, keď jedna strana argumentovala, že existencia zvona je urážkou, pokým iní tvrdili, že by sa dejiny obce nemali ignorovať, pripomína agentúra DPA.

V zvonici visí kritizovaný zvon od nacistického obdobia a okrem svastiky je na ňom i nápis "Všetko pre vlasť - Adolf Hitler".

Presbytérium protestantskej komunity v septembri rozhodlo, že zvon už nebude avizovať bohoslužby, a odvtedy vyzváňali dva cirkevné zvony visiace pri ňom. Nezvesili ho však a konečné rozhodnutie nechali na obecnej rade. Pondelkové hlasovanie dopadlo pomerom 10:3 v prospech existencie zvona.

To, že aj naďalej bude visieť vo zvonici, je podľa obce "pripomienkou zmierenia a pamätníkom proti násiliu a nespravodlivosti".