Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

UNIKÁTNE FOTO: Veľká noc sa blíži, ako sa zdobilo v minulosti?

3 Veselé zajačiky z vyfúkaných vajec sú najžiadanejším tovarom ponúkaným na Veľkonočných výstavných trhoch v stánku Východoslovenského folklórneho združenia. Foto: TASR archív

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.


Bratislava 14. apríla (TERAZ.SK) - Pred nami sú veľkonočné sviatky, ktoré so sebou prinášajú mnoho tradícií a zvykov. Veľká noc je predovšetkým najväčším sviatkom kresťanov, na ktorý nadväzuje aj folklór spojený s vítaním jari a motívom znovuzrodenia. Nahliadnite, ako sa v minulosti ľudia pripravovali na slávenie Veľkej noci.

Veľkonočné vajcia z perníka - Rožňava 31.03.1999
Výroba perníkov v pekárňach Granum a.s. nie je síce nosným sortimentom, ale práve perníky sa najviac zaslúžili o šírenie jej dobrého mena. Na snímke Ľubica Švandová pri zdobení veľkonočných vajíčok z perníka.
Foto: TASR archív


Kraslice s biblickým výjavom 08.04.1998
Netradičným spôsobom vyzdobil veľkonočné kraslice ľudový umelec Dávid M. Haweta zo Šale. Na 14 krasliciach vyobrazil pomocou techniky vyškrabávania Krížovú cestu.
Foto: TASR archív


Zdobenie vajíčok do drôtenej siete 1998
Praktická ukážka zdobenia vajíčok do drôtenej siete je jednou z mnohých aktivít novootvoreného Domu Matice slovenskej v Žiline.
Foto: TASR archív


Kraslice a výrobky zo šúpolia 12.04.1996
K atmosfére Veľkonočných sviatkov patria nepochybne i krásne zdobené kraslice, o čom nás svojou prácou presviedča i pani Mária Karolová, 69-ročná dôchodkyňa z Nového Mesta nad Váhom. Nepreberné množstvo kraslíc zdobených voskovaním a vyškrabávaním už čaká na kúpačov.
Foto: TASR archív


Dekorovanie kraslíc pomocou šitia 13.04.1993
Sviatky jari - Veľkú noc už tradične oslávia i členovia folklórneho súboru Selčianka. Spoločne v krojoch chodia oblievať dievčatá, no najskôr treba upliesť korbáč, veď bez neho je nemysliteľná oblievačka. Veľkonočné kraslice zdobené šitím sú doménou gazdiniek zo Selca. Prekrásny dekor naučila 62-ročná Mária Palatinusová i svoje vnučky Janku a Máriu, ktoré obdarujú kúpačov už svojimi výrobkami.
Foto: TASR archív


Veľkonočné motívy z cesta - Košice 12.04.1990
Už niekoľko rokov zdokonaľuje výrobu ozdobných miniatúr z cesta všestranne nadaná amatérska výtvarníčka Katarína Hilgnerová z Košíc. V súčasnosti vytvára rôzne hlavičky v tvare vajíčka z čistého a farebného cesta a najrôznejšie veľkonočné motívy kuriatka, kohútikov i zajačiky, vhodné ako netradičná, ale estetická výslužka pre šibačov. Každá z trvanlivých ozdôbok je neopakovaný originál. Vzorky figúrok schválila výtvarná komisia pri Východoslovenskej galérii v Košiciach a pani Hilgnerová ich predáva s povolením príslušného národného výboru.
Foto: TASR archív


Veľkonočné kraslice z Vajnor 16.04.1987
Pôvodná zdobná technika veľkonočných kraslíc bola vo Vajnoroch rovnaká ako inde na Slovensku. Uvarené vajíčka namáčali do farby z prírodných materiálov /cibuľové šupy, odvar z jelšovej kôry a pod./, neskôr v kupovaných farbách rozličných odtieňov. Po ustálení farby sa zastrúhanou zápalkou nanášali na ne rôzne ornamenty leptaním. Koncom 19.storočia začali varené vajíčka, neskôr výduvky /škrupiny z vyfúknutých vajec/ ozdobovať vo Vajnoroch oblepovaním farebnou látkou, čipkou, striebornou a zlatou niťou alebo farebnou bavlnkou. Táto technika zdobenia tu v rôznych variáciách pretrváva dodnes. Alžbeta Dufeková z Vajnor oblepuje kraslice farebnými bavlnkami. Zdobeniu veľkonočných kraslíc sa venuje od detstva, keď sa to naučila od svojich starších kamarátok.
Foto: TASR archív


Kraslice z Gerlachova 29.01.1985
K najkrajším krasliciam v podtatranskej oblasti patria kraslice z Gerlachova (okr.Poprad). Najrozšírenejšou technikou pri ich zdobení je vyškrabávanie ornamentálnych vzorov na jednofarebné vajíčka. K majstrovským dielkam tohto druhu patria vajíčka zdobené Zuzanou Povecovou, ktorú túto techniku naučila stará mama.
Foto: TASR archív


Kraslice z Veľkej Čause 07.04.1966
Mária Ďurdinová z Veľkej Čause v okrese Prievidza pripraví ročne niekoľko tisíc kraslíc pre Ústredie ľudovej umeleckej výroby ich exportuje do zahraničia a to hlavne do Spojených štátov, kde sa tešia veľkej obľube u našich krajanov. Tohto roku už pripravila Mária Ďurdinová takmer dve tisícky kraslíc. Maľovanie kraslíc si vyžaduje veľkej zručnosti a trpezlivosti. Na vyfúknuté biele vajíčka sa pomocou špendlíka nanáša včelí vosk. Vajíčka sa potom farbia. Farbenie a sušenie sa opakuje toľkokrát, koľko farebných kombináciisa zvolí.
Foto: TASR archív