Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Magazín

Ohňostroje nie sú hračky, opatrnosti nikdy nie je dosť

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

Zábavnú pyrotechniku, ktorá po zapálení zlyhala a nevybuchla, rozhodne neskúšajte odpáliť znova.

Slovensko 31. decembra (TABLET.TV) - Na internete koluje množstvo videí, ktoré zachytávajú ľudskú nešikovnosť a v horšom prípade hlúposť pri používaní ohňostrojov. Stačí chvíľka nepozornosti alebo zle prečítaný návod a zdravie ohrozujúca situácia je na svete.

Aj keď ide o zábavu, stále máme dočinenia s výbušnými látkami. Preto sú tieto výrobky rozdelené do štyroch kategórií v závislosti od veku toho, kto ich môže používať. Prvá toleruje osoby staršie ako 15 rokov, druhá od 18 rokov a tretia od 21 rokov. Výrobky špeciálnej štvrtej kategórie sú už považované za výbušniny a manipulovať s nimi môžu iba špecialisti.



Pri kúpe si treba všímať, či je výrobok neporušený, akú má dobu spotreby, či nie je navlhnutý alebo inak poškodený. Odborníci odporúčajú nakupovať radšej v kamenných predajniach, kde je zábavná pyrotechnika správne uskladnená. Návod na použitie si preštudujte radšej aj viackrát.

Pozor tiež na to, kedy a kde ohňostroj odpálite. Vo väčšine miest a obcí na Slovensku je povolené používať zábavnú pyrotechniku len na prelome rokov. Inokedy len so špeciálnym povolením.
Zábavnú pyrotechniku, ktorá po zapálení zlyhala a nevybuchla, rozhodne neskúšajte odpáliť znova.