Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Paul McCartney na Deň vďakyvzdania ďakuje za moriaka

Paul-McCartney Foto: TASR/AP Photo

Okrem toho ešte odporúča vegetariánstvo.

Washington/Norfolk 20. novembra (TASR) - Britský hudobník, spevák, skladateľ, člen bývalej skupiny The Beatles Paul McCartney podporí vegetariánsku formu amerického sviatku Dňa vďakyvzdania (Thanksgiving Day). Paul McCartney na sviatok, pripadajúci na štvrtý novembrový štvrtok, pre ochranárske združenie People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) v roku 2012 odporúča vzdať sa konzumovania tradičného moriaka.

V kampani PETA bývalý člen The Beatles vyzýva Američanov, aby povedali "nie" na ponuku pečeného moriaka a "áno" na vegetariánske chody počas sviatku Dňa vďakyvzdania: "Say No, Thanks to Turkey", say "Go Vegetarian". Paul McCartney, ktorý pre PETA robil vegetariánsku kampaň aj v roku 2008, má na sebe oblečené tričko s krátkymi rukávmi a na ňom nápis: "EAT NO" a pod nápisom je zobrazený moriak.

Stretnutia členov rodín spojené s cestovaním, slávnosti, moriak, brusnicová omáčka, zemiakové pyré, vďačnosť za úrodu i zmysel pre dobročinnosť - to sú hlavné znaky Dňa vďakyvzdania. Tento deň si americkí občania pripomínajú aj na Slovensku. Veľvyslanectvo USA pri príležitosti Dňa vďakyvzdania spravidla organizovalo recepciu. Pripájali sa k nemu aj pracovníci Americkej obchodnej komory (AmCham), ktorí navyše podporovali charitatívne projekty určené pre regióny Slovenska.

So štvrtým novembrovým štvrtkom a americkým sviatkom sa spája tradičný jedálny lístok: na slávnostnom stole ozdobenom symbolmi jesene nechýbajú pečený moriak s plnkou, zemiakové pyré a brusnicová omáčka. Aj preto má Deň vďakyvzdania prezývku – Deň moriek. Práve pečený moriak je neodmysliteľne spätý s vďakyvzdaním.

Podľa Americkej federácie pre morky Američania len v tento deň skonzumujú asi tretinu z ročnej spotreby moriakov. Predstavuje to približne 81 miliónov kusov tejto hydiny. Nižšie údaje poskytlo Ministerstvo pôdohospodárstva USA, podľa ktorého sa počas vďakyvzdania v minulých rokoch zjedlo 46 miliónov moriek. PETA priniesla informáciu, že každý rok sa na Deň vďakyvzdania skonzumuje vyše 45 miliónov moriakov, ďalších 22 miliónov na Vianoce.

Na slávnostných tabuliach spravidla nechýbajú ani zemiakové pyré zo sladkých zemiakov a najrozličnejšie zeleninové prílohy.

Rodinná večera Dňa vďakyvzdania vyzerá podobne ako vianočná večera na Slovensku. Rodiny sa schádzajú z najrozličnejších kútov krajiny, aby okrem slávnostnej večere spoločne strávili predĺžený víkend. Preto dni pred vďakyvzdaním patria cestovateľsky medzi najrušnejšie obdobia roka v USA.

Osadníci a miestni Indiáni na jeseň roku 1621 v americkom Plymouthe vzdali vďaku za úrodu a prežitie. Práve ten rok sa považuje za prvý, keď sa konali oslavy. Sviatok sa potom rozšíril, slávili ho jedinci, lokality, štáty v rôznych termínoch. Prezident George Washington vyhlásil v roku 1789 národný Deň vďakyvzdania. Avšak jeho návrh narazil na zmiešané reakcie, nie všade ho prijali. Až Abraham Lincoln v roku 1863 inicioval tradíciu sláviť Deň vďakyvzdania na národnej úrovni pravidelne v novembri.