Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

PET fľaša nahrádza vstupenku do bratislavskej ZOO

Na programe bola adopcia mláďatka šimpanza učenlivého členom olompijského výboru Zdenom Cígerom. Opička bola chorá, tak ľudí k nej nepustili. Volá sa Shani Kimani. Bratislava, 2. októbra 2012. Foto: TASR/Michal Svítok

Maskotom akcie "S OLO zadarmo do ZOO" sa stalo mláďa šimpanza Shani – Kimani, ktoré si adoptoval hokejista Zdeno Cíger.

Bratislava 2. októbra (TASR) – Za prázdne PET fľaše, obaly TETRA Pack alebo plechovky od nápojov sa v týchto dňoch môžu žiaci bratislavských škôl zadarmo dostať do Zoologickej záhrady v Bratislave. Trojtýždňovú akciu "S OLO zadarmo do ZOO" organizujú už deviaty rok. Dnes sa jej maskotom stalo aj mláďa šimpanza učenlivého Shani – Kimani, ktoré si adoptovala známa tvár hokeju Zdeno Cíger.

Akcia, vďaka ktorej PET fľaša nahrádza vstupenku do ZOO, trvá už od 17. septembra. Za zvieratkami odvtedy dosiaľ prišlo 4266 detí z 31 materských škôl, 31 základných škôl a štyroch špeciálnych škôl. Aj dnes stáli školáci pred bránami s veľkými plastovými vrecami a niesli do ZOO nazbierané veci. "Na škôlkarov je limit minimálne desať PET fliaš na osobu, obalov TETRA Pack alebo plechoviek, na žiaka základnej školy 15," povedala pre TASR riaditeľka bratislavskej ZOO Miloslava Šavelová. Detičky si potom vypočujú krátku prednášku o tom, prečo je dôležité separovať zber a vstupné tri eurá majú zadarmo. Akcia S OLO zadarmo do ZOO trvá do 5. októbra. Minulý rok, kedy prebiehala od 12. do 30. septembra, prišlo takto do ZOO 6342 žiakov.

K deviatemu ročníku akcie pribudli dnes ďalšie tri deviatky. Zoologickej záhrade daroval bývalý hokejista Zdeno Cíger 999 eur a stal sa adoptívnym otcom malej opičky Shani – Kimani. "Všetky veci, ktoré sú spojené s deťmi a prírodou, ma vždy oslovia a preto som ponuku prijal. Aj to je možno spôsob ukázať deťom cestu, aby sa starali o životné prostredie," vysvetlil Cíger. Hokejistu si za adoptívneho otca opičky vybralo OLO. " Zoologická záhrada nemá jednoduchú pozíciu, je to inštitúcia, ktorá musí fungovať len z príspevkov. Aby sme tie veci mohli aj v budúcnosti obdivovať, treba jej pomôcť aj takto," doplnil riaditeľ OLO Roman Achimský.

Mama Shani – Kimani Uschi bolo odvrhnuté zvieratko. Riaditeľka hovorí, že opičku liečili aj lekári a bolo ťažké ju zachrániť. Keď už bola zdravotne v poriadku, stala sa matkou samčeka Samka a po 22 rokoch porodila opäť v marci minulého roka. "Rozmýšľali sme, aké jej dáme meno a povedali sme si, že by si ho zaslúžili vybrať naši návštevníci. Dali sme im šesť mien a tri týždne sa hlasovalo," priblížila výber mena riaditeľka. Napokon zvíťazila Shani – Kimani, čo znamená zázračné dieťa. Je zároveň prvým mláďatkom ľudoopa, ktoré sa narodilo v novom pavilóne primátov.



Akcia je súčasťou projektu OLOmpiády, celoročnej súťaže pre deti s cieľom naučiť ich správne nakladať s komunálnym odpadom, osvojiť si témy ako recyklácia, ochrana životného prostredia, separácia odpadu a spoločenská zodpovednosť. V septembri odštartoval pod názvom "NESEPARUJ SA – SEPARUJ!" jej prvý ročník. Nultý ročník Olompiády sa začal v marci a v priebehu školského roka sa doň zapojilo 8000 žiakov z 45 bratislavských škôl, ktoré vyzbierali vyše 30 ton papiera a viac než šesť ton plastu. Zvíťazili v ňom žiaci z Jaroviec.