Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Pilotka Harriet Quimbyová pred 100 rokmi tajne preletela La Manche

Harriet Quimby Foto: Wikipedia

Najskôr sa zdalo, že jej je súdené divadelné pódium, nakoniec sa ukázalo, že má vynikajúci novinársky nos.

La Manche/Bratislava 15. apríla (TASR) – Americká pilotka Harriet Quimbyová preletela pred 100 rokmi 16. apríla 1912 sama ako prvá žena Lamanšský prieliv.

Harriet Quimbyová sa narodila v americkom Michigane v roku 1875, vyrastala v Kalifornii a San Franciscu. Najskôr sa zdalo, že jej je súdené divadelné pódium, nakoniec sa ukázalo, že má vynikajúci novinársky nos. V roku 1903 sa presťahovala do New Yorku, tu pokračovala v práci pre periodiká. Písala o politických škandáloch, o divadle, písala dokonca aj rôzne scenáre. Pre časopis Leslie's Illustrated Weekly pracovala až do roku 1912. Ako jeho fotoreportérka precestovala Kubu, Mexiko, Európu a Egypt, na jej reportáže dychtivo čakali čitatelia. V roku 1910 písala o medzinárodnom leteckom stretnutí, odvtedy sa jej láskou stalo lietanie. Hneď v roku 1911 absolvovala letecký kurz a stala sa prvou ženou s licenciou pilota v USA. Ešte na licencii ani nezaschol atrament, už sa obľúbená novinárka objavila v odvážnom nekonvenčnom fialovom leteckom úbore podľa vlastného návrhu na leteckých exhibíciách v USA aj v Mexiku. Nasledovalo rozhodnutie o prekvapení. Chcela ako prvá žena preletieť prieliv La Manche.



Loďou odplávala do Anglicka, lietadlo si prenajala od Louisa Blériota. Vhodné počasie na jej experiment nastalo 16. apríla 1912. Harriet Quimbyová odštartovala z Doveru o pol šiestej ráno. V rozhľade jej spočiatku bránila hmla, ale keď sa zdvihla, pilotka sa mohla tešiť z blížiaceho sa pobrežia Francúzska.

Čin odvážnej letkyne zatienilo potopenie Titanicu deň skôr. Ani jej samej nebolo dopriate potešenie z triumfu. O tri mesiace sa Harriet Quimbyová zúčastnila leteckej prehliadky v Squantume v Messachusetts. Jej lietadlo sa však pri manévri zaknísalo a pilotka aj so svojim pasažierom z neho vypadla. Všetko sa odohralo pred zrakmi stoviek ohromených divákov. Harriet Quimbyová zahynula 1. júla 1912 na vrchole svojej kariéry.





zdroje: www.quido.cz, www.harrietquimby.org