Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Pneumokokové infekcie neohrozujú len deti, ale aj starších ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

U starších ľudí je vzhľadom na slabšiu imunitu priebeh pneumokokových infekcií rýchlejší a závažnejší.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Peumokoky najviac ohrozujú najmenšie deti a ľudí nad 50 rokov, pričom s pribúdajúcim vekom sa riziko nákazy pneumokokovou infekciou zvyšuje. Lekári upozorňujú, že nebezpečenstvo pre starších ľudí môže predstavovať aj krátka návšteva vnúčaťa, ktoré môže byť nosičom pneumokokovej baktérie a bežným kontaktom môže dieťa preniesť túto baktériu na svojho starého rodiča. U starších ľudí je vzhľadom na slabšiu imunitu priebeh pneumokokových infekcií rýchlejší a závažnejší.

Vyše 40 percent pacientov zomrie v dôsledku pneumokokového zápalu pľúc, 60 percent zomrie na pneumokokovú bakteriémiu, teda prítomnosť baktérie v krvi a 80 percent úmrtí má na svedomí pneumokokový zápal mozgových blán. "Mnohí pacienti váhajú, či sa dať očkovať proti pneumokokom, alebo nie. Niektorí si myslia, že sa ich to netýka, iným je ľúto investovať do vlastného zdravia. Riziko nákazy pneumokokovou infekciou je u populácie nad 50 rokov natoľko vysoké, že očkovanie by malo byť samozrejmosťou," skonštatoval primár Ivan Solovič z Národného ústavu tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch.

Očkovanie proti pneumokokom pre dospelú populáciu nie je zaradené medzi povinné očkovania, no odporúča sa v skupinách ľudí nad 50 rokov a v rizikových skupinách. Vakcínu predpisuje ako aj podáva praktický lekár a je hradená pacientom v plnej výške.

Pneumokoky sú baktérie, ktoré spôsobujú množstvo nebezpečných až život ohrozujúcich ochorení. Medzi tie známejšie patria zápal pľúc, zápal mozgových blán, zápal stredného ucha či otrava krvi. V súčasnosti je známych 92 kmeňov pneumokokových baktérií, denne na ne ochorejú milióny ľudí po celom svete.